Nová pneumatika SportContact 7 zvíťazila v teste magazínu sportauto s hodnotením „vynikajúca“

15/03/2022
  • Redakcia udelila hodnotenie „vynikajúca“ po prvý raz
  • Pneumatika SportContact 7 dosahuje najlepšie hodnoty pri brzdení na suchej a mokrej vozovke, ako aj pri valivom odpore
  • Redakcia: „Vynikajúca bezpečnosť“

Pneumatika SportContact 7 od spoločnosti Continental získala v teste odborného magazínu sportauto prvé miesto s hodnotením „vynikajúca“. Nová high-tech športová pneumatika s rozmerom 235/35 ZR 19 dokázala zvíťaziť nad tromi konkurentmi z vysoko výkonného segmentu (UHP) európskej a ázijskej výroby. Testovacím vozidlom bol Hyundai i30N. Test bol uverejnený v magazíne sportauto č. 4/22 a hodnotenie „vynikajúca“ bolo v teste pneumatík tohto časopisu udelené po prvýkrát.

Štart

V testoch brzdenia na mokrej a suchej vozovke mala pneumatika SportContact 7 jednoznačne navrch: Hyundai s pneumatikami Continental zastavil z rýchlosti 80 km/h na mokrej vozovke po celkovo 27,5 metroch, zatiaľ čo najbližší konkurent potreboval o pol dĺžky vozidla viac. Najhoršia pneumatika v tejto disciplíne spôsobila, že testovacie vozidlo zastavilo až po viac ako 41 metroch. Rovnako precízne športiak brzdil aj na suchej vozovke: Z rýchlosti 100 km/h sa Hyundai s pneumatikami Continental zastavil po 33,5 metroch, pneumatika s najdlhšou brzdnou dráhou potrebovala o 2,5 metra dlhšiu brzdnú dráhu. Pneumatika SportContact 7 od spoločnosti Continental v sebe spája bezpečnosť, športovosť a udržateľnosť na najvyššej úrovni. Pneumatika z vývojového oddelenia v Hannoveri preto získala pochvalu aj za svoj ekologický valivý odpor – aj v tomto teste sa umiestnila na prvom mieste s hodnotou 8,4 t/kg. Organizátori testu píšu, že jazdné vlastnosti konkurentov „nesiahajú pneumatike SportContact 7 vzhľadom na vynikajúcu bezpečnosť pri brzdení ani po členky“ a že pneumatika „predznamenáva novú éru“, najmä pri brzdení na mokrej vozovke.

Štart

Záver redakcie po všetkých testoch znel: „Vynikajúce spomalenie na mokrej a suchej vozovke pri bežných teplotách vozovky a pneumatík.“ Okrem testovania pneumatík UHP a UUHP odborníci testovali aj semi-slick pneumatiky určené na použitie na pretekárskych tratiach. Vo svojom záverečnom verdikte o pneumatikách na každodenné použitie a semi-slickových pneumatikách píšu: „Continental tu ukazuje, že športovosť a udržateľnosť vďaka nízkej spotrebe paliva môžu predsa len ísť ruka v ruke. Objektívne a racionálne to prináša víťazstvo v teste; a subjektívne si myslíme, že ste vždy v bezpečí na mokrej vozovke a navyše nemusíte druhých púšťať pred seba za sucha.“