Očakávaná pneumatika Continental SportContact 7 je šitá na mieru pre každú triedu vozidiel

13/09/2021
  • Nová pneumatika SportContact 7 vstúpi do predaja od jesene 2021
  • K dispozícii bude celkovo 42 rozmerov vo veľkostiach od 19 do 23 palcov
  • V porovnaní s predchádzajúcim modelom Continental zvýšil výkon novej pneumatiky o 10 %, čo sa preukázalo v skrátení brzdnej dráhy a vo zvýšení kilometrového výkonu aj pri náročnej športovej jazde

Spoločnosť Continental predstavila očakávanú vysoko výkonnú pneumatiku pre športové vozidlá Continental SportContact 7. Od tohtoročnej jesene bude k dispozícii celkovo 42 rozmerov vo veľkostiach od 19 do 23 palcov a tento počet sa ďalej rozšíri v priebehu budúceho roka. Nová športová pneumatika sa stáva vlajkovou loďou a prvým zástupcom siedmej generácie letných pneumatík.

Continental SportContact 7 je nástupcom osvedčenej výkonnej športovej letnej pneumatiky, ktorá od svojho uvedenia na trh vyhrala viaceré testy renomovaných časopisov so špičkovými odporúčaniami, vrátane mesačníka AutoBild. „Nová siedma generácia SportContact ponúka vodičom bezpečný zážitok z výkonnej jazdy, presnú ovládateľnosť a vysoký nájazd kilometrov,“ hovorí Enno Straten, vedúci oddelenia stratégie, analýzy a marketingu v oblasti výmeny pneumatík v EMEA v spoločnosti Continental. Na kvalitu ponuky poukazuje aj fakt, že poprední európski výrobcovia motorových vozidiel montujú pneumatiky z radu SportContact už vo výrobe. Spolu s ďalšími dvoma súčasnými modelmi letných pneumatík tak pokrýva Continental takmer 95 % trhového dopytu. „To nám umožňuje obuť takmer všetky osobné automobily, SUV a dodávky v Európe,“ uvádza Straten a dodáva, že: „náš nový produkt SportContact 7 sa stáva vlajkovou loďou a prvým zástupcom našej siedmej generácie letných pneumatík.“

Štart

Výkon prispôsobený náročnej športovej jazde aj veľkej záťaži

Continental vyvinul novú športovú pneumatiku SportContact 7 s cieľom vytvoriť najvyššiu mieru dôvery v jazdné vlastnosti pneumatiky. „Náš vývoj sa zameral na to, že sme chceli mať najlepšiu športovú letnú pneumatiku na trhu pre každú triedu vozidiel – bez ohľadu na ich hmotnosť alebo to či majú konvenčný, alebo elektrický pohon,“ uvádza prof. Dr. Burkhard Wies, vedúci výskumu a vývoja v oblasti  náhradnej spotreby osobných a nákladných pneumatík pre Continental. Vozidlá za posledných 15 rokov nielenže zvýšili hmotnosť o zhruba 10 %, ale aj ich motorizácia sa vystupňovala takmer o 30 %. Zároveň sa znížili emisie CO2 automobilu o 30 %.  „Keďže všetky položky v novej pneumatike majú zvýšenú nosnosť podľa štandardu XL, môžeme ich bez problémov použiť aj pri  ťažších vozidlách,“ dopĺňa Straten. Naša nová SportContact 7 je preto prvým produktom v segmente vysoko výkonných pneumatík, ktorý je šitý na mieru pre každý typ vozidla. S týmto cieľom sme vyvinuli aj nové technológie, ktoré sa používajú v závislosti od rozmeru pneumatík,“ hovorí Wies.

SportContact 7 bola vyvinutá pre automobily so športovými vlastnosťami až po super športové vozidlá. Rozmanitosť vhodných vozidiel je široká, vrátane Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, séria RS značky Audi a športové BMW série M, rovnako aj kompaktné modely ako Ford Focus III RS alebo Mini Cooper S Clubman. Vhodné rozmery su tiež plánované pre automobily vysokej triedy, ako napríklad Brabus S 65 Rocket 900 Coupé.

Vyššia bezpečnosť vďaka novému dizajnu dezénu

Hlavnou technologickou súčasťou novej pneumatiky je asymetrický adaptívny dezén, vďaka ktorému sa nová SportContact 7 dokáže prispôsobiť suchej a mokrej vozovke a jej jazdné vlastnosti ostanú na stabilne vysokej a bezpečnej úrovni aj pri vyšších rýchlostiach a vysokej záťaži. „Nový adaptívny dizajn dezénu poskytuje v takýchto situáciách vysokú bezpečnosť, stabilitu a istotu riadenia v zákrutách na mokrej a suchej vozovke,“ hovorí Wies.

To je možné vďaka inovatívnemu dizajnu. Počas jazdy stopa dezénu pneumatiky končí v mieste najvyššieho odvodu vody a tak zabezpečuje vynikajúcu priľnavosť pri brzdení, zrýchľovaní a zatáčaní na mokrej vozovke. V zákrutách na suchom povrchu sa stopa dezénu “presunie“ k vonkajšiemu ramenu, ktoré je navrhnuté tak, aby prenášalo najvyššie sily pre stabilné riadenie. Nové “uzamykacie prvky“ vo vonkajšom ramene zaisťujú ďalšiu stabilitu, ktorá umožňuje len obmedzený pohyb behúňa a ponúka tak vysokú jazdnú stabilitu.

Vylepšená zmes BlackChilli

Ďalšou technológiou nového modelu je zmes BlackChili, ktorá je presne prispôsobená dizajnu dezénového profilu. Špeciálna mäkká zmes je presne prispôsobená veľmi tuhej nízkoprofilovej konštrukcii pneumatiky a umožňuje nielen veľmi dobré jazdné vlastnosti, ale tiež zaisťuje výrazné zvýšenie počtu najazdených kilometrov. Aby to bolo možné, museli inžinieri pneumatík a chemici v spoločnosti Continental vyvážiť rôzne protichodné ciele, čoho výsledkom je neobvyklá technológia zmesi, ktorá spolu s dezénom profilu umožňuje výrazné zlepšenie jazdných vlastností.

Vďaka vylepšeným vlastnostiam ukazujú interné testy spoločnosti Continental (test rozmeru pneumatík 245/30 R 20) pôsobivé výsledky, „Oproti predchodcovi dosahujeme výrazne lepšie jazdné vlastnosti na suchej vozovke o 6 % a na mokrej vozovke až o 8 %, tiež kilometrový výkon, ktorý prekračuje predošlý model o 17 %. Vďaka veľmi dobrej efektivite spotreby paliva pozitívne prispievame tiež k udržateľnosti pomocou hodnoty označenia EÚ „C“, čím ponúkame jednu z najnižších hodnôt v rámci segmentu UUHP (segment vysokovýkonných pneumatík),“ dodáva prof. Dr. Wies.

Pre virtuálnu 360° panoramatickú prehliadku SportContact 7 kliknite sem: SportContact7