Navrhnutá tak, aby odolala maximálnemu napätiu: spoločnosť Continental predstavila model CrossContact Extreme E

17/02/2021

• Spoločnosť Continental je oficiálnym dodávateľom pneumatík pre novú sériu pretekov Extreme E
  • Pneumatika Extreme E je založená na sérii pneumatík „CrossContact“ určených pre vozidlá typu SUV zo segmentu Ultra High Performance (UHP)
  • Dokonalý výkon vo všetkých klimatických pásmach a na všetkých povrchoch

Extrémne zrýchlenie, mohutný krútiaci moment, vysoké rýchlosti aj v úzkych zákrutách, pri odchýlkach a skokoch – spoločnosť Continental v úlohe exkluzívneho dodávateľa pneumatík pre veľkolepý nový seriál pretekov Extreme E pravdepodobne čelí najťažšej výzve, akú kedy motoristický šport pre súpravu pneumatík pripravil. Hviezdou v seriáli Extreme E je elektrické vozidlo typu SUV ODYSSEY 21. Od 3. apríla 2021 tento pútavý stroj zavedie profesionálny motoristický šport do najvzdialenejších končín našej planéty. Toto vozidlo s dĺžkou 440 cm, šírkou 230 cm a výškou 186 cm sa výrazne neodlišuje od bežného SUV. Úplne bežne znie aj 300 cm rázvor. Tým sa však podobnosť končí. Pretože s maximálnym výkonom 550 koní je toto vozidlo, ktoré je vybavené technológiou Spark Racing Technology, skutočnou elektrárňou – najmä keď nakláňa misky váh pri sotva 1 650 kilogramoch. Na porovnanie priemerný automobil Dakar Rally má výkon približne 300 koní a hmotnosť nad 2 000 kilogramov. Pôsobivé čísla týkajúce sa zrýchlenia teda nie sú žiadnym prekvapením: pretekársky automobil série Extreme E poháňaný dvoma elektromotormi zrýchli z 0 na 100 km/h len za 4,5 sekundy. Toto elektrické SUV navyše dokáže plynule vo svojom tempe zvládnuť 55-stupňové stúpanie. Keďže všetky tímy v novej terénnej sérii chcú spoľahlivo využiť takéto množstvo energie na zdolanie všetkých druhov povrchov v rôznych klimatických pásmach, vkladajú dôveru do pneumatiky CrossContact Extreme E, ktorú špeciálne na tieto preteky vyvinula spoločnosť Continental, jeden zo zakladajúcich partnerov seriálu Extreme E.

Táto športová pneumatika ponúka maximálnu stabilitu a odolnosť za tých najťažších podmienok, aké možno nájsť napríklad v amazonskom dažďovom pralese alebo na ľadovcoch Patagónie, a svojimi vlastnosťami prekonáva všetky prechádzajúce pneumatiky pre osobné automobily vyrobené spoločnosťou Continental. Všetko sa začína jej pôsobivým fyzickým vzhľadom: Na bočnici je uvedený údaj 37 X 12.5 R 17, čo znamená, že pneumatika má priemer 37 palcov, šírku 12,5 palca a je určená na 17-palcové koleso. „Dezén bol optimalizovaný tak, aby pneumatika dokázala poskytnúť špičkový výkon na všetkých druhoch terénu,“ vysvetľuje Anuj Jain, vývojový konštruktér v spoločnosti Continental. „Touto pneumatikou sme dospeli k veľmi dobrému kompromisu – ide o produkt, ktorý zohľadňuje rôzne povrchy a miestne a klimatické požiadavky, potrebnú spoľahlivosť v pretekárskych podmienkach a kľúčovú tému udržateľnosti. Ide o mimoriadne výkonné, všestranné riešenie.“

Na tento účel bola okrem iného vyvinutá špeciálna dezénová zmes, pričom dezén sa vyznačuje ideálnou kombináciou trakčných rebier a dutín na dosiahnutie maximálnej priľnavosti na každom druhu terénu. „Táto pneumatika má navyše úplne nové prepracované vonkajšie rameno, ktoré tvorí robustné prepojenie medzi dezénom a bočnicou,“ hovorí Anuj Jain. „A pre úplnosť treba dodať, že sme spevnili aj kostru.“ V ďalšom procese vývoja sa vytvorí pútavý farebný dizajn bočnice.

Anuj Jain, tire developer at Continental

Keďže pri každodennom využívaní motorových vozidiel neexistujú žiadne vhodné výzvy pre taký mimoriadny výkon, aký poskytuje pneumatika CrossContact Extreme E, spoločnosť Continental vylučuje akúkoľvek možnosť, že by tieto výrobky vhodné na extrémne športy boli k dispozícii u predajcov. Avšak každého, kto dúfa, že sa v budúcnosti technológie z pretekárskych dráh presunú na cesty, poteší informácia o tom, že už je k dispozícii špičkový sériovo vyrábaný náprotivok tejto pretekárskej pneumatiky. Ako vysvetľuje Anuj Jain: „Pri vývoji pneumatiky Extreme E sme pred tým, ako sme sa v rámci procesu napredovania rozhodli použiť ako referenčný bod sériu Continental CrossContact, najprv analyzovali maximálny výkon a odolnosť celej série osvedčených vysokovýkonných produktov. Výzva z technického hľadiska potom spočívala v prispôsobení dezénu, bočnice a konštrukcie náročným požiadavkám, ktoré kladú rôzne terény pretekárskych dráh série Extreme E.“

Štart

A skutočne športová rodina CrossContact vo svojich rôznych verziách určených na použitie na ceste aj v teréne, v lete aj v zime, spája v segmente SUV všetku výnimočnú odbornosť spoločnosti Continental. To, čo majú rôzne modely pri svojich rozdielnych pomeroch vlastností vhodných na použitie na ceste/v teréne spoločné, je technické zameranie na výborné brzdenie na suchom aj mokrom povrchu, ako aj na poskytovanie vynikajúceho handlingu, a to aj pri maximálnom zaťažení a extrémne vysokých rýchlostiach. Pneumatiky CrossContact sú dostupné pre 23-palcové ráfiky, so šírkou až do 315 milimetrov a sú schválené pre rýchlosti až do 300 km/h.

Spoločnosť Continental je hlavným partnerom série Extreme E. Táto technologická spoločnosť vybavuje všetky zúčastnené vozidlá pneumatikami do rôznorodých a veľmi náročných podmienok, ktorým budú čeliť.

Stručný prehľad sezóny 2021:

AlUla, Saudská Arábia – 3./4. apríla

Dakar, Senegal – 29./30. mája