Mann im Auto auf der Autobahn

Presse

Nový štítok EÚ na označovanie pneumatík navrhnutý tak, aby spotrebiteľom poskytoval viac informácií

19/01/2021

• Nová úprava štítku s jasnejšou klasifikáciou brzdenia, valivého odporu a emisií hluku
  • Informácie na štítku EÚ každej pneumatiky je možné zobraziť pomocou kódu QR
  • Nové piktogramy pre rôzne typy zimných pneumatík

V máji 2021 sa zavedie nový štítok EÚ na označovanie pneumatík, ktorý spotrebiteľom poskytne komplexnejšie informácie o vlastnostiach vybraných pneumatík. Na novom štítku sa zmenila štruktúra výkonnostných tried z hľadiska valivého odporu a brzdenia za mokra, zatiaľ čo hlučnosť sa teraz označuje počtom decibelov a písmenami A, B alebo C. Koneční používatelia majú možnosť získať prístup k ďalším informáciám o svojej zvolenej pneumatike v databáze EÚ naskenovaním kódu QR na štítku. Ďalšia nová charakteristika sa týka dvoch piktogramov, ktoré označujú, či ide o pneumatiku pre automobily so záberom na snehu zodpovedajúcim štandardom typového schválenia EÚ, nazývaným aj skúška snehovej vločky, a/alebo pneumatiku bez kovových hrotov, ktorá ponúka záber na ľade v súlade s novou normou ISO. Od mája 2021 musia byť informácie na štítku EÚ na označovanie pneumatík k dispozícii aj pre pneumatiky pre ťažké úžitkové vozidlá (kategória C3).

Kategórie A až C zostali na novom štítku nezmenené. Pokiaľ ide o pneumatiky kategórií C1 a C2 pre osobné automobily a dodávky predtým zaradené z hľadiska valivého odporu a priľnavosti za mokra do kategórie E, tie budú teraz zaradené do kategórie D, ktorá bola predtým prázdna, a pneumatiky v minulosti zaradené do kategórií F a G budú zaradené do kategórie E. Vďaka tomu je štítok jasnejší a ľahšie sa interpretuje.

Spotrebitelia si môžu prevziať ďalšie informácie o každej pneumatike naskenovaním kódu QR, ktorý je zobrazený v pravom hornom rohu štítka pneumatiky. Kód QR poskytuje prepojenie na databázu EPREL (EPREL = Európska databáza výrobkov s energetickým označením), ktorá obsahuje informačné listy výrobkov. Poskytuje zobrazenie všetkých hodnôt štítku konkrétnej pneumatiky, ako aj dátum začiatku a konca výroby príslušného modelu. Všetky informačné listy výrobkov zadávajú do databázy EPREL jednotlivo výrobcovia pneumatík. Rovnako ako v minulosti sa na zaraďovaní do náležitej kategórie štítkov podieľa aj príslušný výrobca.

Nový štítok EÚ na označovanie pneumatík má spotrebiteľom pomôcť pri výbere pneumatík s nižšou spotrebou paliva a zároveň získať informácie o brzdných dráhach. U konečných používateľov aj u obchodných subjektov môže výber pneumatík s nižším valivým odporom viesť k podstatným úsporám z hľadiska nákladov na palivo, ako aj nižším emisiám. Jasné informácie o priľnavosti za mokra prispejú k väčšej bezpečnosti premávky, zatiaľ čo účelom informácií o hluku okoloidúceho vozidla je pomôcť znižovať znečistenie hlukom spôsobeným cestnou premávkou.

Ďalšie informácie nájdete na https://www.continental-tires.com/car/tires/technical-services/new-eu-tire-label.