Pred jazdou na snehu: Skontrolujte pneumatiky!

10/01/2022
  • V horách: Obujte zimné pneumatiky

• Zaistite dostatočnú hĺbku dezénu

• V zahraničí dodržiavajte pravidlá

Pri odchode na zimnú dovolenku pred Vianocami alebo po nich či v novom roku by si motoristi mali riadne skontrolovať svoje pneumatiky. V zásade sa na sneh môžu vydať so zimnými alebo celoročnými pneumatikami. Obe spĺňajú zákonné predpisy – majú horský symbol, štylizovanú snehovú vločku vnútri troch horských štítov. Celoročné pneumatiky sú však kompromisným riešením – takže pri použití v horských oblastiach sa môže stať, že nebudú stačiť. Na oba typy pneumatík sa vzťahujú nasledujúce podmienky: Mali by mať dostatočnú hĺbku dezénu, aby sa dokázali ľahko zarezať do snehu na vozovke. Odborníci na pneumatiky zo spoločnosti Continental odporúčajú, aby sa pneumatiky vymenili pred dosiahnutím minimálnej hĺbky dezénu 1,6 milimetra. Ak majú motoristi akékoľvek pochybnosti týkajúce sa výkonu pneumatík, mali by sa vopred obrátiť na špecializovaných predajcov alebo autoservisy.

Informácie o požadovanej hĺbke dezénu pri cestovaní po Európe nájdete v miestnych zákonných predpisoch. Prijateľnosť zimných alebo celoročných pneumatík v Rakúsku a Českej republike je podmienená aspoň 4 mm zostávajúcou hĺbkou dezénu. V opačnom prípade hrozí napríklad v Rakúsku pokuta až 5 000 eur. V Nemecku, Švédsku a Srbsku sa na zimné pneumatiky v zimných podmienkach vozovky vzťahuje „situačná povinnosť“. Nikto by však nemal cestovať do alpských krajín alebo do Škandinávie bez zimných pneumatík. V určitých mesiacoch sa vyžadujú alebo by sa mohli vyžadovať v pobaltských štátoch, vo Fínsku, v Slovinsku, Českej republike a častiach severného Talianska a Francúzska.

Nikto nemá rád pomyslenie na defekt pneumatiky – najmä pred odchodom na zimnú dovolenku. Ak sa však do pneumatiky zavŕta klinec alebo sa pneumatikou prejde po predmete s ostrými hranami, pokojne môže dôjsť aj k defektu. Pri pneumatikách SSR to nie je problém, pretože dostanú auto zníženou rýchlosťou do najbližšieho servisu. V prípade poškodenia pomôžu aj tesniace prostriedky ako ComfortKit od spoločnosti Continental. Ak je v aute núdzové koleso, môže sa použiť aj v zime. Plnohodnotná rezervná pneumatika, ktorá sa nosí v mnohých vozidlách, však pomôže iba v prípade, že je schválená na zimu. Ak je súčasťou výbavy vozidla, vodiči by mali pred odchodom na dovolenku v každom prípade skontrolovať tlak v tejto pneumatike a zistiť, aká pneumatika odpodíčva v kufri vozidla.

Vodiči si môžu po vyriešení otázky pneumatík doplniť nemrznúcu zmes do vody v ostrekovačoch, pribaliť teplé prikrývky, teplé nápoje a sušienky, aby boli pripravení na prípadné nedobrovoľné zastavenia počas cesty v dôsledku dopravných zápch, a overiť si, či sú v cieľovom mieste potrebné snehové reťaze. Je lepšie, ak sa správne nasadia ešte doma – a nie v snehu niekde pri ceste.