Continental and Security Matters otestovali značkovaciu technológiu na stopovanie prírodného kaučuku

29/09/2021
  • Vývojový projekt na vyššiu transparentnosť a možnosť stopovania v celom hodnotovom reťazci pneumatík a výrobkov z technickej gumy
  • Rozsiahle laboratórne testy boli úspešné
  • Vieme si predstaviť prepojenie značkovacej technológie s technológiou blockchain
  • Všetky materiály, ktoré spoločnosť Continental používa pri svojej celosvetovej výrobe pneumatík, sa majú zodpovedne získavať najneskôr do roku 2050

Výrobca prémiových pneumatík spoločnosť Continental a spoločnosť Security Matters (SMX), zameraná na digitalizáciu fyzických predmetov v blockchain, spolupracujú na vývoji a testovaní značkovacej technológie pre prírodný kaučuk. Na tento účel uzavreli nedávno obe spoločnosti zmluvu o spolupráci. Špeciálna značkovacia technológia, ktorú ďalej rozvinuli projektoví partneri na používanie pri prírodnom kaučuku, má v budúcnosti prispieť k ešte väčšej transparentnosti a vystopovateľnosti v celom hodnotovom reťazci pneumatík a výrobkov z technickej gumy od spoločnosti Continental. Používanie značkovacích látok so špeciálnymi bezpečnostnými funkciami umožňuje neviditeľné označovanie prírodného kaučuku informáciami o jeho presnom geografickom pôvode. Pomocou špeciálnych čítacích zariadení a špeciálne vyvinutého softvéru sa dajú kedykoľvek prečítať informácie o prírodnom kaučuku a dá sa tiež presne určiť jeho pôvod. V rámci industrializácie tejto technológie sa dá tiež uvažovať o tom, aby bola značkovacia technológia prepojená s technológiou blockchain, o ktorej je známe, že je mimoriadne chránená proti falšovaniu.

Continental_PP_Claus Petschick

„Testujeme túto značkovaciu technológiu, aby sme v budúcnosti zabezpečili, že prírodný kaučuk, ktorý používame vo svojich pneumatikách, sa bude pestovať pod kontrolou a získavať z úplne udržateľných zdrojov,“ hovorí Claus Petschick, vedúci pre trvalú udržateľnosť v oblasti pneumatík spoločnosti Continental. Dodáva: „Naším cieľom je získavanie všetkých našich surovín zo zodpovedných zdrojov. Výrazne k tomu prispievajú inovatívne technológie a digitalizácia.“ Preto sa budú najneskôr do roku 2050 všetky suroviny používané spoločnosťou Continental získavať pri celosvetovej výrobe pneumatík zodpovedne.

Rozsiahle laboratórne testy oboch projektových partnerov boli úspešné. Rôzne značkovacie látky, ktoré sa aktuálne testujú, sa zistili napríklad v latexe z prírodného kaučuku („testovací úsek kaučukovníka na balíky gumy“) a tiež v spracovanom a vulkanizovanom prírodnom kaučuku pneumatiky („testovací úsek balíka gumy do pneumatiky“), a teda počas celého výrobného procesu bez zmeny vzhľadu a výkonnosti koncového výrobku.

Spoločnosti Continental a Security Matters teraz spolupracujú na využití novej značkovacej technológie, ktorá sa má vo väčšej miere používať počas procesu extrakcie kaučuku. „Naša spolupráca preukazuje, že fyzické a digitálne stopovanie je možné zabezpečiť aj pomocou jedinečných a nemenných čiarových kódov na báze chemikálií aj vo výrobkoch z gumy,“ hovorí Haggai Alon, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Security Matters. Dodáva: „Spolu so spoločnosťou Continental chceme teraz využívať našu značkovaciu technológiu na ďalšie zlepšenie transparentnosti dodávateľského reťazca prírodného kaučuku.“

Continental_PP_Haggai Alon

Haggai Alon, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Security Matters (SMX). © SMX

Zodpovedné obstarávanie surovín pomáha minimalizovať riziká súvisiace s ekológiou a ľudskými právami. Preto sú v spoločnosti Continental už dlhý čas vysokou prioritou používanie trvalo udržateľných surovín pri výrobe pneumatík a záväzky k prijatiu zodpovednosti za ich trvalo udržateľnú výrobu a spracovanie. Napríklad na tohtoročnom veľtrhu IAA MOBILITY v Mníchove predstavil výrobca prémiových pneumatík prvýkrát verejnosti koncept trvalo udržateľných pneumatík Conti GreenConcept. S touto koncepčnou štúdiou poskytuje spoločnosť pohľad na aktuálne a budúce výrobné technológie udržateľných pneumatík pre osobné automobily a opäť zdôrazňuje svoje rôzne činnosti v oblasti transparentného a vystopovateľného obstarávania prírodného kaučuku. Aj koncept pneumatiky Continental obsahuje výlučne zodpovedne získavaný prírodný kaučuk. Tento koncept bol vytvorený pre koncept automobilu ID.LIFE od spoločnosti Volskwagen, ktorý bol predstavený aj na tohtoročnom veľtrhu IAA MOBILTY. Je založený na pneumatike Continental radu EcoContact 6 a obsahuje technológie na výrobu pneumatík šetrné k životnému prostrediu, ktorých používanie v sériovej výrobe je možné v krátkodobom horizonte.

Spoločnosť Continental si stanovila za cieľ stať sa do roku 2030 najprogresívnejšou spoločnosťou v oblasti výroby pneumatík s ohľadom na environmentálnu a sociálnu zodpovednosť. Spoločnosť Continental sa snaží o to, aby najneskôr do roku 2050 používala pri výrobe svojich pneumatík 100 percent materiálov vyrábaných udržateľným spôsobom a dosiahla úplnú klimatickú neutralitu v celom hodnotovom reťazci.

Začiatok spolupráce medzi spoločnosťami Continental a Security Matters iniciovalo založenie vlastnej organizácie so spúšťacím programom udržiavania tempa vývoja spoločnosti Continental. Cieľom je sprostredkovať, propagovať a využívať prepojenia medzi rozvíjajúcimi sa spoločnosťami a obchodnými jednotkami spoločnosti Continental. Stredobodom záujmu globálneho tímu technologických expertov v programe udržiavania tempa vývoja sú zdokonalené materiály, autonómne systémy, umelá inteligencia, zabezpečenie údajov, batérie novej generácie, moderné hnacie systémy alebo inteligentné mestá.

Na stiahnutie