Šesť z desiatich najúspešnejších svetových výrobcov elektrických vozidiel dôveruje pneumatikám Continental

14/06/2021
210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Model Continental SportContact 6 na elektrickom vozidle Polestar 2.

• Schválenia pôvodného vybavenia pre šesť z desiatich najproduktívnejších výrobcov
  • Pneumatiky Continental schválené pre osem z 15 najpopulárnejších elektrických a dodávkových automobilov v Európe
  • Dôvera v technologické odborné znalosti: Spoločnosť Continental je dodávateľom pôvodného vybavenia pre elektrické automobily od spoločností Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz a mnohých ďalších

Continental rozširuje svoj trhový podiel v segmente pneumatík pre plne elektrické vozidlá. V roku 2020 šesť z desiatich najproduktívnejších svetových výrobcov elektrických vozidiel dôverovalo v prípade svojho pôvodného vybavenia vysokej úrovni technologických odborných znalostí tohto výrobcu prémiových pneumatík. Patria medzi nich Tesla so svojím Modelom 3 a Modelom S a Volkswagen s modelom ID.3. Aj ázijskí výrobcovia, napríklad BYD, ktorý je jedným z najväčších čínskych výrobcov automobilov, dôverujú v prípade svojich elektrických vozidiel pneumatikám Continental ako pôvodnému vybaveniu. Tým sa zdôrazňuje produktová stratégia a kvalita produktov tejto spoločnosti v segmente elektromobility.

„Plne elektrické modely sú v súčasnosti dostupné takmer zo všetkých automobilových segmentov, a to od kabínových skútrov cez malé a stredne veľké automobily až po SUV a vysokovýkonné športové vozidlá. Pre každý typ vozidla sa vyžadujú individuálne konfigurácie pneumatík", hovorí Andreas Schlenke, vývojár pneumatík v spoločnosti Continental. „To znamená, že neexistuje iba jedna pneumatika pre všetky plne elektrické vozidlá. V skutočnosti už viac ako desať rokov pracujeme na vývoji nášho existujúceho portfólia tak, aby spĺňalo požiadavky všetkých elektrických vozidiel a zároveň dokázalo aj udržateľne znižovať emisie vozidiel so spaľovacím motorom. Medzitým sa optimalizovala takmer celá ponuka pneumatík pre všetky typy pohonu a väčšinu našich produktov je dnes možné nájsť na elektrických vozidlách.“ Pokiaľ ide o elektrické vozidlá, ktoré ešte nie sú z výroby vybavené pneumatikami Continental, tento výrobca má teraz vo svojom portfóliu letné, zimné a celoročné pneumatiky takmer pre každý model.

210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Výrobcovia elektrických vozidiel si vyberajú pneumatiky z celého portfólia spoločnosti Continental.

Používajú sa pneumatiky z celého produktového portfólia spoločnosti Continental

Výsledky výskumu spoločnosti Continental ukazujú, že pneumatiky predstavujú až 20 % celkového odporu, ktorému vozidlo čelí. Takže zákazníci môžu vďaka pneumatikám s optimalizovaným valivým odporom získať ďalší dojazd. Nízky valivý odpor sa preto vyžaduje najmä pri elektrických automobiloch, ktoré sa zameriavajú na efektívnu jazdu. V tomto prípade mnoho výrobcov dôveruje pneumatike EcoContact 6, pri ktorej spoločnosť Continental používa gumovú zmes Green Chili 2.0. Táto špeciálna zmes prírodného kaučuku a ďalších zložiek vykazuje pri mechanických deformáciách výrazne lepšie vlastnosti. To vedie k nižšiemu valivému odporu, a teda nižšej spotrebe energie.

Spoločnosť Continental dokázala pri vývoji pneumatiky EcoContact 6 znížiť valivý odpor o 15 % v porovnaní s jej predchodkyňou.

Dodávatelia stredne drahých a drahých vozidiel kladú na výber pneumatík ďalšie požiadavky. V tomto prípade sú dôležitejšie handling, presnosť riadenia a bezpečnosť pri vysokých rýchlostiach. Príslušní výrobcovia sa rozhodli pre pneumatiky radu PremiumContact alebo SportContact. Spoločnosť Continental prostredníctvom pneumatiky PremiumContact 6 ponúka rovnováhu medzi účinnosťou, športovým charakterom a komfortom. Model SportContact 6 je pneumatikou pre najvýkonnejší segment so zameraním na handling a presnosť riadenia. Táto pneumatika je vďaka svojej stabilite a brzdnému účinku predurčená na bezpečnosť pri vysokých rýchlostiach.

210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Spoločnosť Continental dodáva pneumatiky pre viac ako 40 % elektrických modelov vyrobených v Európe.

„Vývoj pneumatík je vždy technickým konfliktom cieľov", vysvetľuje Schlenke. „Napríklad vysoký valivý odpor môže viesť k zvýšeniu úrovne bezpečnosti, ale aj vyššej spotrebe energie. Vylepšenie oboch dimenzií súčasne je dôkazom schopnosti našich konštruktérov.“

Motor už nevydáva hluk, takže vodiči elektrických automobilov prikladajú väčší význam nízkym hlukom valenia. Pri kvalitných vozidlách s vysokou úrovňou komfortu sa preto pri výbere ich pneumatík využíva aj technológia ContiSilent. Špeciálna penová vrstva absorbuje vibrácie vozovky, a tak znižuje prenos hluku do interiéru vozidla. To je pre elektrické vozidlá obzvlášť dôležité, pretože nepočuť zvuky motora a motor beží veľmi ticho.