Continental otestuje pneumatiky v dynamickom simulátore jazdy

15/04/2021
Dynamic driving simulator_Continental_1

Kabína v životnej veľkosti pridáva k pohlcujúcemu zážitku z jazdy. Testovací vodiči tak môžu reagovať presne ako v skutočnom automobile.

• Simulátor zefektívňuje vývoj pneumatík v odvetví pôvodného vybavenia
  • Profesionálni testovací vodiči v budúcnosti virtuálne absolvujú realistické scenáre jazdy
  • Digitálny vývoj pneumatík ročne ušetrí zhruba 100 000 testovacích kilometrov
  • Dr. Boris Mergell, vedúci oddelenia výskumu a vývoja pneumatík: „Nový simulátor v sebe spája najmodernejšie technológie a rozsiahle skúsenosti našich profesionálnych testovacích vodičov."

Spoločnosť Continental investuje do najmodernejšieho dynamického simulátora jazdy s cieľom vyvíjať v budúcnosti prémiové pneumatiky pre odvetvie pôvodného vybavenia ešte efektívnejšie, udržateľnejšie a presnejšie podľa požiadaviek zákazníkov. Prevádzka tohto zariadenia s najmodernejšími technológiami od výrobcu Ansible Motion bude spustená v polovici roka 2022 v najväčšom európskom testovacom centre pneumatík spoločnosti Continental Contidrom v obci Wietze pri Hanoveri. Ide o simulátor Driver-in-the-loop (DIL), ktorý vypočítava presné parametre dynamiky jazdy pneumatík a parametre príslušného testovacieho vozidla. Vďaka vysokej mobilite simulátor dokáže poskytnúť profesionálnym testovacím vodičom spoločnosti Continental subjektívne vnemy z jazdy, presne ako testy pneumatík na testovacom okruhu. Testovací vodiči môžu zažiť vylepšenia nových pneumatík v tých najrozmanitejších virtuálnych testovacích scenároch a jazdných situáciách.

„Vývoj a testovanie prémiových pneumatík je veľmi zložitý a časovo náročný proces. Využitím nového dynamického simulátora jazdy tento proces vývoja v budúcnosti ešte viac zefektívnime,“ uviedol Dr. Boris Mergell, vedúci oddelenia výskumu a vývoja pneumatík. „Chceme aktívne ovplyvňovať proces virtuálneho vývoja v automobilovom priemysle aj v sektore pneumatík. Nový simulátor v sebe spája najmodernejšie technológie a rozsiahle skúsenosti našich profesionálnych testovacích vodičov. Spoločnosť Continental je jedným z priekopníkov, čo sa týka používania tejto inovatívnej hybridnej testovacej technológie,“ dodal.

Štart

The simulator's high agility and motion space of four-by-five meters guarantees realistic driving experiences.

Dynamic driving simulator_Continental_2

Vďaka vysokej agilnosti simulátora možno pneumatiky testovať vo všetkých jazdných situáciách a na širokej škále povrchov.

Trvalo udržateľný vývoj: úspora zhruba 100 000 testovacích kilometrov a 10 000 testovacích pneumatík

Nový simulátor jazdy prináša významné výhody pre vývoj pneumatík a teda aj pre zákazníkov spoločnosti Continental. Pri prenesení rozhodujúcich krokov vo vývoji a súvisiacich testovacích operácií do virtuálneho sveta dochádza k úspore času, nákladov a cenných zdrojov v reálnom svete. Výrazne sa napríklad redukuje logistické úsilie súvisiace so širokou škálou fyzických testov, pretože kľúčové parametre možno overiť v simulátore. Dôvodom je, že simulátoru sa poskytujú údaje o konkrétnom modeli vozidla, pre ktorý sa nová pneumatika vyvíja. To dopĺňajú údaje spoločnosti Continental o gumovej zmesi, architektúre pneumatiky a profile dezénu.

Každý testovací cyklus dokončený v simulátore jazdy namiesto na skutočných cestách znamená menej testovacích pneumatík, ktoré je potrebné vyrobiť. Investícia do novej testovacej technológie tak zároveň prispieva k rozsiahlemu úsiliu spoločnosti Continental v oblasti trvalej udržateľnosti. Okrem iného je cieľom spoločnosti stať sa najpokrokovejším výrobcom pneumatík z hľadiska sociálne zodpovedných a ekologických obchodných postupov do roku 2030. V snahe dosiahnuť to spoločnosť Continental výrazne investuje do inovatívnych technológií a postupov v rámci celého hodnotového reťazca. Nový simulátor jazdy to podporuje konkrétnymi číslami z reálneho sveta: „Ak naši testovací vodiči strávia v budúcnosti viac času v kokpite simulátora a menej za skutočným volantom, každoročne absolvujú na skutočných cestách alebo testovacích okruhoch zhruba o 100 000 kilometrov menej,“ vysvetlil Dr. Holger Lange, vedúci vývoja pneumatík pre osobné automobily pre odvetvie pôvodného vybavenia spoločnosti Continental. „Tiež ušetríme zhruba 10 000 testovacích pneumatík ročne,“ dodal. Až doteraz záverečné ladenie pneumatík na využitie v reálnych scenároch vyžadovalo vždy výrobu veľkého počtu testovacích pneumatík. Cieľom je vyrábať v budúcnosti výrazne menej týchto prototypov vďaka simulátoru.

Dynamic driving simulator_Continental_3

Dynamic driving simulator provides test drivers with subjective driving impressions just like on the test track.

Simulátor ponúka všestranné možnosti testovania

Testovací vodič jazdí v simulátore na veľmi špecifickom modeli pneumatiky pre konkrétny variant modelu. V prípade akýchkoľvek anomálií možno všetky parametre kedykoľvek digitálne upraviť. Znamená to, že nové modely pneumatík možno testovať predvídateľne vo všetkých predstaviteľných oblastiach využitia, jazdných situáciách a na širokej škále povrchov so spoľahlivými výsledkami v ranom štádiu procesu vývoja, a to pre všetky varianty vozidiel a jazdy, pre osobné aj nákladné automobily, či už majú elektrický, hybridný pohon alebo využívajú spaľovací motor. Dokonca aj nové varianty materiálov (spoločnosť Continental intenzívne skúma možné využitie trvalo udržateľných materiálov pri výrobe pneumatík) možno v rozsiahlej miere testovať a ďalej optimalizovať ešte pred vyrobením prvej testovacej pneumatiky.

Spoločnosť Continental si vybrala najnovšiu simulačnú technológiu Delta S3 spoločnosti Ansible Motion. Delta S3 ponúka zväčšený pohybový priestor štyrikrát päť metrov, vyššie rozlíšenie a schopnosť presne vyhodnocovať pneumatiky vo virtuálnom svete. Konštruktérom spoločnosti Continental tak umožňuje simulovať zrýchlenia počas dlhého obdobia. Zaručuje to realistickejší zážitok, napríklad pri manévroch zmeny jazdného pruhu, prudkom aj pozvoľnom zatáčaní či jazde na rôznych povrchoch.

Spoločnosť Continental je priekopníkom v oblasti inovatívnych spôsobov testovania pneumatík

Spoločnosť Continental je dlhodobo jednou z popredných spoločností v oblasti používania inovatívnych technológií testovania pneumatík. Prvý automatický systém analýzy brzdenia nezávislý od počasia (AIBA; Automated Indoor Braking Analyzer) je v Contidrome v prevádzke od roku 2012. To je, mimochodom, v blízkosti nového simulátora jazdy, ktorý sa bude tiež používať v lokalite Contidromu. Okrem toho je táto spoločnosť od roku 2018 priekopníkom testovania pneumatík pomocou autonómnych testovacích vozidiel vo vlastnej testovacej lokalite v americkom štáte Texas.

Na stiahnutie