Continental, zakladajúci partner nového seriálu pretekov Extreme E, víta Lewisa Hamiltona

01/10/2020

• Majster sveta v pretekoch Formuly 1 zakladá vlastný tím: X44
  • Seriál, ktorý sa snaží prostredníctvom motošportu zvyšovať povedomie o klimatických zmenách, sa začne na jar 2021 pri Lac Rose v Senegale
  • Continental zabezpečuje špeciálne pneumatiky pre elektrické pretekárske vozidlá ODYSSEY 21

Necelý rok pred štartom nového atraktívneho seriálu off-road pretekov Extreme E začínajú organizátori postupne predstavovať jednotlivé tímy, ktoré sa chystajú na elektrických SUV do tých najvzdialenejších kútov našej planéty. O nový titul majstra Extreme E sa chystá zabojovať aj úradujúci svetový šampión vo Formule 1 - Lewis Hamilton a jeho novozaložený tím X44. Pretek sa snaží zvyšovať povedomie o klimatických zmenách - medzi fanúšikmi motorizmu po celom svete, ako aj medzi politikmi, miestnymi komunitami a úradmi v mieste konania a podporuje znásobenie snáh o obmedzenie globálneho otepľovania.

„Seriál Extreme E ma prilákal kvôli jeho zameraniu na životné prostredie,“ vysvetľuje ikona motorizmu Lewis Hamilton svoje rozhodnutie zaradiť sa medzi účastníkov pretekov. Extreme E chce pomocou motoršportu upozorniť bežných ľudí, ale aj vlády na ohrozené miesta planéty a zmeny podnebia.

„Extreme E má skutočne ambiciózny cieľ. Varovať pred tým, čo sa v týchto lokalitách deje. Plánujeme to urobiť tak, že preteky elektromobilov sa budú konať na  najohrozenejších poškodených kútoch planéty. Veríme, že upozorníme na  škody, ktoré sú spôsobované na rôznych odľahlých  miestach,“ hovorí zakladateľ a CEO Extreme E Alejandro Agag. Aj keď ide o malú akciu, chcú organizátori ukázať, že každá aktivita sa počíta a budú robiť konkrétne kroky na boj proti zmene podnebia na každom z týchto miest.

Hamiltonův tým X44 bude s tímto vozem soutěžit v sérii Extreme E.

Hviezda F1 zakladá svoj vlastný tím

„Každý jeden z nás má tú moc zmeniť svet,“ tvrdí Hamilton, „a pre mňa znamená veľmi veľa to, že moja láska k pretekaniu spolu s mojou láskou k našej planéte dokážu mať pozitívny vplyv. Som nesmierne hrdý, že môžem oznámiť založenie môjho nového pretekárskeho tímu a potvrdiť jeho vstup do seriálu Extreme E.“

Príchodom tímu X44 sa štartové pole rozšírilo na aktuálnych osem tímov Extreme E. „Prebiehajú záverečné prípravy a napätie narastá,“ hovorí Sandra Roslan, ktorá zodpovedá za projekt Extreme E v spoločnosti Continental. „Ako zakladajúci partner a exkluzívny dodávateľ pneumatík sme, samozrejme, nadšení, že organizátorom sa podarilo dohodnúť s Lewisom Hamiltonom na tomto novom, jedinečnom seriáli pretekov. Jeho meno určite zohrá významnú úlohu v pritiahnutí pozornosti celého sveta na seriál Extreme E už v úplne prvej sezóne.“

Meno Hamiltonovho tímu je odvodené od jeho vlastného čísla (44) v pretekoch Formuly 1. Šesťnásobný majster sveta v F1 v seriáli debutoval ešte v roku 2007 na Veľkej cene Austrálie a v roku 2008 sa na McLarene stal najmladším svetovým šampiónom v histórii Formuly 1. Hamilton pokračoval vo svojich úspechoch ďalšími piatimi titulmi víťaza v F1 so stajňou Mercedes medzi rokmi 2014 a 2019.

Continental - zakladajúci partner Extreme E

Seriál Extreme E založil rovnaký vizionársky tím ako Formulu E. Extreme E je off- road séria, ktorá využíva elektrické SUV na preteky v extrémne vzdialených častiach sveta, ako sú napr. Grónsko alebo Nepál. Od štartu pretekov v roku 2021 bude Continental oficiálnym sponzorom. Táto technologická spoločnosť bude zabezpečovať pre všetky vozidlá, ktoré sa zúčastňujú pretekov, pneumatiky do rôznorodých a extrémne náročných podmienok.

Okrem toho budú pneumatiky využívať senzory pneumatík a celú digitálnu  platformu ContiConnect na monitorovanie teploty a tlaku pneumatík. „Páči sa nám partnerstvo so spoločnosťou Continental, bolo to tak hneď od začiatku, keď sa k nám pripojila ako takmer zakladajúci partner. Je to preto, lebo máme spoločnú víziu sveta, toho, čo sa deje na planéte, a snažíme sa ísť správnou cestou v boji proti všetkým rôznym výzvam, ktoré máme pred sebou. Spoločnosť Continental má tiež skvelú technológiu, ktorá nám umožní mať vynikajúce pneumatiky pre elektrické pretekárske vozidlá. Pneumatiky sú samozrejme kľúčovou súčasťou celej súťaže, takže je pre nás dokonalým partnerom.“ dodáva Alejandro Agag.

Extreme E podporuje aj rodovú rovnosť

Súťažný víkend Extreme E pozostáva z piatich kôl: dve kvalifikačné kolá v sobotu, potom dve semifinále a finále v nedeľu. V každom preteku musí auto absolvovať dve kolá trate, pričom každý člen tímu musí zajazdiť jedno kolo a druhý zajazdiť druhé kolo. Tímy musia mať jedného vodiča a jednu vodičku, ktorí budú plniť rovnaké vodičské a spolujazdcove povinnosti, čím séria podporuje rodovú rovnosť a rovnaké podmienky pre súťažiacich.

Štart