Mann im Auto auf der Autobahn

Presse

Pneumatika budúcnosti by mala predovšetkým šetriť palivo

09/03/2020

• Spoločnosť Continental a Forsa inštitút robili prieskum na tému „Pneumatika budúcnosti“
  • Respondenti tvrdia, že vývojári pneumatík by sa mali zamerať predovšetkým na úsporu paliva
  • Spotrebitelia považujú pri pneumatikách pomer cena/výkon za dôležitejší ako ich trvalo udržateľnú výrobu

​​​Technologické trendy, ako napríklad elektrické kolobežky, sociálne fenomény, ako aktuálny „flight shame“ (obmedzovanie leteckej dopravy), dlhodobé témy, ako sú napríklad alternatívne hnacie systémy a automatizovaná alebo autonómna jazda automobilu – to všetko vykresľuje, ako sa mobilita neustále vyvíja. To priviedlo technologickú spoločnosť Continental a inštitút pre výskum trhu Forsa  k spoločnému prieskumu: čo vodiči očakávajú, okrem maximálnej bezpečnosti, od automobilovej pneumatiky budúcnosti. Reprezentatívneho prieskumu sa v novembri 2019 zúčastnilo viac ako 1000 vodičov. Výsledok? Pre vyše 40 % respondentov bolo najdôležitejším aspektom, že pneumatiky v budúcnosti by mali zabezpečovať ešte vyššiu úsporu paliva. Druhé miesto obsadila odolnosť voči defektom.

Ako prezradil prieskum, odpovede sa líšia medzi jednotlivými vekovými skupinami: Pre ľudí vo veku 18 – 29 rokov bola napríklad odolnosť pneumatík voči prepichnutiu najdôležitejším faktorom. Túžba po energeticky efektívnej pneumatike bola najsilnejšia medzi 45 ‑ 59-ročnými, zatiaľ čo trvalá udržateľnosť materiálov a výroby bola najvyššou prioritou pre osoby vo veku 30 ‑ 44 rokov.

Dôležitý aspekt cena/výkon

Anketa kládla otázky aj ohľadom cien pneumatík v budúcnosti, výsledok nebol prekvapivý: 92 % respondentov vyhodnotilo pomer cena/výkon ako dôležitý. Zároveň sa 75 % vodičov vyjadrilo, že nižší valivý odpor a súvisiaci pokles v spotrebe paliva je pre nich dôležitý. Pneumatika, ktorá je optimalizovaná z hľadiska valivého odporu a dojazdu má samozrejmý pozitívny dopad na celkové náklady prevádzky vozidla.

„Spotrebitelia, ktorí majú špeciálne požiadavky, by mali venovať pozornosť európskym štítkom na pneumatikách,“ vysvetľuje Andreas Schlenke, inžinier pre vývoj pneumatík v spoločnosti Continental. „Hodnotenie A pre valivý odpor vám napovie, že pneumatika využíva valivú energiu veľmi efektívnym spôsobom. A ak má hodnotenie A aj pre mokré brzdenie, viete, že si kupujete veľmi bezpečnú pneumatiku. Spoločenská diskusia o mobilite budúcnosti bude mať určite vplyv aj na budúcnosť automobilových pneumatík,” hovorí ďalej Schlenke.

Continental už má našliapnuté k budúcnosti

„Naše produkty budú hrať čoraz väčšiu rolu v oblasti bezpečnosti ako aj zvyšovaní energetickej efektívnosti, odolnosti voči defektom a trvalej udržateľnosti.

Stojí však za zmienku, že už dnes sú v našej ponuke produkty, ktoré spĺňajú tieto nároky na pneumatiky budúcnosti. Napríklad naša aktuálna pneumatika EcoContact generuje o 20 % nižší valivý odpor ako jej predchodkyňa a ponúka o 12 % dlhší kilometrový výkon. Ďalšia nová technológia Taraxagum z našej dielne ukázala, že púpavový kaučuk predstavuje alternatívu ku kaučuku pochádzajúcemu z trópov.

Pre elektromobily sme vyvinuli špeciálne technológie, ktoré zabezpečujú veľmi nízky valivý odpor pneumatík a súčasne ponúkajú vysoký výkon z hľadiska kritérií súvisiacich s bezpečnosťou. Naša technológia ContiSeal zvyšuje odolnosť voči prepichnutiu a úniku tlaku  okamžitým utesnením behúňa. A čoskoro sa dočkáme aj našich pneumatík, ktoré budú schopné samy povedať, kedy sú opotrebované. V budúcnosti budú pravdepodobne tiež monitorovať svoj tlak a upravovať ho bez potreby prerušovania jazdy,“ dodáva Schlenke.