Spoločnosti Continental a Kordsa premiérovo prinášajú na cesty sériové pneumatiky s adhéznym systémom Cokoon

26/02/2020
  • Prvých 250 000 pneumatík s technológiou Cokoon, ekologickým adhéznym systémom pre textilný výstužný materiál, sa už vyrába, ďalšie budú nasledovať v roku 2020, ako aj v ďalších rokoch
  • O túto open source technológiu prejavilo záujem už viac ako 40 spoločností
  • Licenčné združenie je aktuálne sprístupnené záujemcom

Continental, technologická spoločnosť a výrobca prémiových pneumatík a Kordsa, globálny predajca textilných výstužných materiálov, ktorý je orientovaný predovšetkým na pneumatikársky priemysel, oznámili, že v roku 2019 začala sériová výroba prvých 250 000 pneumatík pre osobné automobily s ich novou trvalo udržateľnou adhéznou technológiou. Obaja partneri spolupracovali na tomto novom ekologickom adhéznom systéme od roku 2017.

Táto nová technológia umožňuje spojenie textilných výstužných materiálov s kaučukovými zmesami bez použitia rezorcínu a formaldehydu v textilnom kúpeli. Textilné výstužné materiály sa v širokej miere používajú pri výrobe pneumatík, ako aj mechanických gumených produktov, ako sú hadice a dopravné pásy.

Continental_COKOON_Tire_1 Kopie

Adhézny systém pre textilné výstužné materiály Cokoon

Už od zverejnenia prvých informácií o otvorenej inovačnej technológii Cokoon v marci 2019 vzbudila táto technologická novinka v brandži veľkú pozornosť. Záujem o testovanie materiálu prejavilo viac ako 40 spoločností (výrobcovia pneumatík, úpravári a dodávatelia textílií). Asi 20 z nich už dostalo aj vzorky. Všetky záujmové skupiny teraz dostali možnosť vstúpiť do licenčného združenia a získať bezplatne licenciu na zaistenie úspešného etablovania tejto novej zelenej technológie. Správcom licenčného združenia je nezávislá advokátska kancelária AdvInno. Ďalšie informácie a príslušné kontakty môžu spoločnosti získať na oficiálnej internetovej stránke www.cokoon.com.

Continental_COKOON_Tire_2 Kopie

Detailný záber na výstavný exemplár pneumatiky s technológiou Cokoon

AndreasTopp_Logo_BusinessCasual Kopie

„Prototypy zaznamenali veľký úspech a prekonali naše očakávania. Spätná väzba z priemyselného prostredia nás povzbudila pri urýchlení integrácie technológie Cokoon do našich pneumatík a pri spustení sériovej výroby prvých pneumatík už v roku 2019. Razantnejšie zavádzanie technológie Cokoon do našej výroby pneumatík v roku 2020, ako aj v nasledujúcich rokoch má pre nás veľmi vysokú prioritu,“ hovorí Dr. Andreas Topp, viceprezident pre vývoj materiálov a technológií, ako aj industrializáciu v spoločnosti Continental.

Devrim Ozaydin Kopie

Devrim Özaydin, technologický riaditeľ spoločnosti Kordsa s globálnou pôsobnosťou, opisuje základnú myšlienku: „Vďaka technológii Cokoon sa nám podarilo zaviesť ekologický a celoodvetvový štandard pre spojenie textílií a gumy. Preto pozývame všetkých záujemcov, aby vstúpili do licenčného združenia, v rámci ktorého získajú bezplatné licencie, aby prispeli k vylepšeniu tejto novej otvorenej technológie a aby ju zaviedli do sériovej výroby.“

Continental_COKOON_Tire

Detailný záber zboku na výstavný exemplár pneumatiky s technológiou Cokoon

Ekologická adhézna technológia bez rezorcínu a formaldehydu

Cokoon je ochranná známka novej technológie adhézneho systému, ktorá je všetkým ostatným výrobcom pneumatík a ich dodávateľom dostupná vo forme open source riešenia. Obaja partneri Continental a Kordsa, ktorý sa pričinili o jej vývoj, sa rozhodli upustiť od poplatkov za vývoj alebo licenčných poplatkov. Recipročne očakávajú od príjemcov licencií, že v rámci licenčného združenia sprístupnia svoje patenty týkajúce sa ďalších vylepšení tejto technológie ostatným partnerom bezplatne. Záujemcovia z radov spoločností si môžu vyžiadať vzorky.

Pred technológiou Cokoon sa naviazanie textilných výstužných materiálov do obklopujúcej kaučukovej základnej fázy nezaobišlo bez rezorcínu a formaldehydu. Nahradenie rezorcínu a formaldehydu ekologickými alternatívami prináša výhody nielen z pohľadu udržateľného dodávateľského reťazca, ale tiež pre výrobcov pneumatikových kordov. Je nutné poznamenať, že zamestnanci pneumatikárskych spoločností a koncoví používatelia neprichádzajú do styku s týmito substanciami, pretože pri vulkanizácii prechádzajú chemickou premenou. Adhézna technológia Cokoon umožňuje spojenie textílií s gumou bez týchto látok a nevyžaduje si žiadne zmeny technologického vybavenia. Ďalšie informácie sú dostupné na internetovej stránke www.cokoon.com