Aquaplaning: Minimálna legálna hĺbka dezénu môže byť fatálna

01/10/2019

• AutoBild testoval ABS brzdenie za silného dažďa
  • Brzdná vzdialenosť zo 120 km/h takmer o 100m dlhšia u opotrebovaných pneumatík ako u nových
  • Pravidelné kontroly hĺbky dezénu sú absolútnou nutnosťou

Hĺbka dezénu je určujúci, koľko vody môže pneumatika odviesť vody z kontaktnej plochy. Čím menšiu hĺbku dezénu máte, tým je pravdepodobnejšie, že sa pred pneumatikou vytvorí klin vody. To vedie k aquaplaningu, strate kontaktu s povrchom vozovky, kedy pneumatika nemôže prenášať príkazy riadenia alebo brzdne sily na vozovku a auto sa vymkne kontrole.

Test, ktorý nedávno uskutočnil magazín AutoBild, ukázal, ako dramaticky sa zvyšuje brzdná dráha na veľmi mokrej vozovke. V teste bol VW Golf vybavený pneumatikami 225/45 R 17 od Continental, Goodyear a Michelin s rôznymi hĺbkami dezénu. Zistenia sú šokujúce.

Najlepší výsledok brzdenia z 80 km/h, dosiahla pneumatika Continental, ktorá v úplne novom stave zastavila vozidlo na 25,8 metroch. Pri zvyškovej hĺbke 3mm bola brzdná vzdialenosť 31,0 metrov. S minimálnym zákonným dezénom 1,6 mm sa vozidlo konečne zastavilo na 36,2 metroch.

Rozdiely boli ešte väčšie pri brzdení zo 120 km/h. Na úplne nových pneumatikách Continental sa Golf zastavil po 59,1 metroch. Pri zostávajúcim 3mm dezénu bola brzdná dráha 124 metrov a pri minimálnej zákonnej hĺbke trvalo zastavenie vozidla až 154,9 metrov.

Aby sme boli úplne jasní: To znamená, že ak sa vozidlo s novými pneumatikami bezpečne zastaví tesne pred prekážkou, auto s iba 1,6mm dezénom narazí na prekážku prakticky bez brzdenia, stále ide rýchlosťou 106 km/h.

Záver testovacích jazdcov bol jednoznačný: iba nové pneumatiky ponúkajú najvyššiu bezpečnosť na mokre. Prijateľné vlastnosti má pneumatika do 3mm hĺbky. S minimálnou zákonnou hĺbkou 1,6mm je však jazda už nebezpečná.

Výsledky boli publikované spoločnosťou AutoBild 22. augusta 2019.