Tour de France sa zapíše do histórie: A produkty spoločnosti Continental spolu s ňou

01/08/2019

Neuveriteľné preteky, neskutočná dráma, až do konca predposlednej etapy. 106. ročník pretekov okolo Francúzska sa zapíše do histórie. A to najmä preto, že jazdci tímov, ktoré ho absolvovali v rámci 3 480 kilometrov rozdelených do 21 etáp na pretekárskych pneumatikách značky Continental, sa pričinili o posledné, rozhodujúce momenty. Najvyššie na stupňoch víťazov stál v nedeľu večer po záverečnom špurte na nádhernom parížskom bulvári Champs Elysées znovu jazdec, ktorého na akokoľvek premenlivom a namáhavom kilometri najbezpečnejšie a zároveň najrýchlejšie niesli do cieľa galusky z Korbachu: Egan Bernal. 22-ročný mladík z andského štátu Kolumbia sa stal svojím dych vyrážajúcim výkonom v posledných dvoch alpských etapách nasledovníkom svojho tímového kamaráta Gerainta Thomasa z britského tímu Ineos (ešte minulý rok jazdil pod názvom Sky).

Taktická výhoda tímu Ineos, ktorý pod názvom Sky triumfoval s menami Bradley Wiggins, Chris Froome a Geraint Thomas, s dvoma špičkovými pretekármi, sa na konci ukázala ako rozhodujúca. Tento „chrobák“, ako v jeho vlasti nazývajú vrchárov nízkeho vzrastu pre ich zhrbené držanie tela na bicykli, sa zmocnil „žltého trička“ v pamätný deň bez víťaza etapy. V deň, keď príroda „veľkému okruhu“ ukázala jeho hranice v podobe krupobitia, bahna a naplavenín. A Egan o deň neskôr majstrovsky obhájil svoju pozíciu na poslednom, 33-kilometrovom záverečnom stúpaní do Val Thorens. Víťaz pretekov Tour de France 2019 preťal tak ako v predchádzajúcich rokoch, v sprievode svojej skupiny pomocníkov z tímu Ineos, v žltom tričku a na galuskách značky Continental, poslednú cieľovú čiaru v Paríži.

Ale nebol to v žiadnom prípade iba Bernal, ktorý už v júni vyhral preteky Tour de Suisse, kto na galuskách značky Continental viedol réžiu v rámci scenára alpských zaťažkávacích skúšok. Pri poslednom ťažkom stúpaní nahor do cieľa 60 kilometrov „skrátenej“ etapy, sa vynoril jeden jazdec, takmer akoby z ničoho a korunoval svoj únik: Vincenzo Nibali, ktorý obsadil druhé miesto na Giro d’Italia a ktorý dovtedy v týchto pretekoch zaostal za svojimi vlastnými očakávaniami, dosiahol ako prvý vrchol v lyžiarskom stredisku Val Thorens.

„Žralok z Messiny“, kapitán stajne Bahrain-Merida, ktorá sa rovnako ako päť ďalších družstiev spoľahla na tohoročných pretekoch na vynikajúci materiál od spoločnosti Continental, sa v Alpách vyznamenal. Za talianskym pretekárom písali scenár tejto etapy výlučne profesionáli jazdiaci na galuskách značky Continental. Alejandro Valverde, (2.), Mikel Landa (3., obaja Movistar), Egan Bernal (4.) a Geraint Thomas (5., obaja Ineos) zabezpečili v tento deň pre Continental absolútny triumf.

Španielsky tím Movistar, ktorý poslal do bojov kvarteto zložené hneď zo štyroch kapitánov – z majstra sveta 2018 a víťaza Giro 2019 Richarda Carapaza (Ekvádor) a okrem neho Nairo Quintanu, Alejandra Valverdeho a Mikela Landu – hral v Alpách na galuskách Continental rovnako hlavnú úlohu. Quintana, kolumbijský krajan tohoročného víťaza pretekov Egana Bernala, zvíťazil, keď sa dostal do úniku v 18. etape z Embrunu do Valloire, ktorá merala 208 kilometrov. Bolo to jeho tretie etapové víťazstvo v kariére.

V rovnakej etape ukázal mladý Nemec, tiež člen družstva Continental, že už teraz je veľmi kvalitný jazdec. Ešte len 24-ročný Lennard Kämna z mesta Wedel, jazdiaci vo farbách tímu Sunweb a na galuskách značky Continental, na seba upozornil, keď obsadil vo vysokohorskej previerke v rámci vopred určenej „kráľovskej etapy“ senzačné štvrté miesto. Spolu s piatym v poradí, Talianom Damianom Carusom (Bahrain Merida), tak z piatich najlepšie umiestnených prešli cez cieľovú čiaru traja jazdci spoločnosti Continental vrátane víťaza etapy.

Ale v rámci technickej podpory poskytovanej spoločnosťou Continental sa vyskytli aj veľmi nepríjemné udalosti a tragické situácie, ktoré po troch týždňoch ovplyvnili záverečné poradie. Alpské veľhory musel totiž v bolestiach opustiť v sprievodnom vozidle ďalší jazdec spoločnosti Continental. Thibaut Pinot, miláčik francúzskych fanúšikov cyklistického športu a kapitán tímu Groupama FDJ, musel nútene uzavrieť ďalšiu kapitolu svojho nekonečného príbehu osobného utrpenia v rámci pretekov okolo svojej rodnej krajiny. So slzami v očiach zostúpil počas 19. etapy z bicykla pre svalové zranenie. Celé cyklistické Francúzsko zostalo v šoku. 29-ročný pretekár bol v tomto momente na piatom mieste s len 20-sekundovým odstupom na druhé miesto a ašpirantom na pódium. Možno mohol dosiahnuť aj viac. Pinot bol určite najtragickejším hrdinom na galuskách značky Continental na tejto Tour de France.

Záverečná celková výsledková listina Tour de France 2019 výrazne odzrkadľuje kvalitu špičkových jazdcov tých tímov, ktoré sa už dlhšiu dobu spoliehajú na kvalitné produkty spoločnosti Continental. Od víťaza pretekov Egana Bernala až po pretekára na desiatom mieste sa nachádza päť špičkových jazdcov z oboch najúspešnejších zástupcov spoločnosti Continental: Egan Bernal, Geraint Thomas, (2., obaja Ineos), okrem toho Mikel Landa (6.), Nairo Quintana (8.) a Alejandro Valverde (9., všetci Movistar), dokazujú, prečo sa vždy najlepší z najlepších spoliehajú pri pretekoch na to, že si na svoje kolesá obúvajú v priebehu troch najdôležitejších týždňov len materiál od spoločnosti Continental. A aj tímy Movistar (1.), Ineos (3.), a Groupama FDJ (6.) tvoria tri družstvá, ktorým sa podarilo umiestniť s produktmi Continental v prvej desiatke celkového záverečného hodnotenia.

Rovnako celá družina funkcionárov okolo riaditeľa pretekov a „assistence médicale“ (lekári pretekov) boli v tomto roku, v ktorom spoločnosť Continental prvýkrát patrila k piatim najväčším sponzorom najdôležitejších cyklistických pretekov na svete, perfektne pripravení na všetky eventuality. Na pneumatikách PremiumContact 6 sa viezli, od limuzín organizátorov až po francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona pri jeho návšteve pretekov, všetci bezpečne z Bruselu do Paríža cez Belgicko a Francúzsko. Nápis Continental a všadeprítomná čierno-žltá farba v blízkosti cieľa a pri vyhlasovaní víťazov upozorňovali na angažovanosť spoločnosti Continental a na kvalitu produktov pre osobné autá a profesionálne pretekárske bicykle.

Tour de France 2019 sa mimoriadnym spôsobom zapíše do histórie týchto jedinečných pretekov na základe mnohých vzrušujúcich udalostí. Na športových výsledkoch pretekov, ale aj na šťastnom a bezpečnom príchode všetkých zúčastnených do Paríža, má veľký podiel aj spoločnosť Continental.