Tour de France žiari vo farbách spoločnosti Continental

17/07/2019

Tour de France 2019 sa naplno rozbieha. A ako! Už prvé etapy naznačili rozsah a rozmanitosť výziev, ktoré čakajú na 176 jazdcov z 22 tímov, ktorí nastúpili na štart pretekov v Bruseli. Hoci vrchári na svoju príležitosť ešte len čakajú, Tour je už naozaj v plnom prúde – a to vo farbách čiernej a žltej –farbách spoločnosti Continental.

Prvý deň pretekov bol skutočným festivalom Eddyho Merckxa (na počesť belgického idolu pretekárskej cyklistiky) a o víťazovi etapy rozhodla až cieľová fotografia. Druhý deň priniesol fantastický zážitok v podobe tímovej časovky, v ktorej súťažilo 22 tímov v plnom nasadení. To bolo v nedeľu. V pondelok však bol už odvážny samostatný únik korunovaný etapovým víťazstvom. Tým sa Tour vrátila na domovskú pôdu do Francúzska, kde by mala naberať na obrátkach aj intenzite súbojov.

Hodiny živého televízneho vysielania verejnoprávnych aj súkromných televíznych staníc sú plné špičkových záberov, ktoré impozantne dokumentujú úlohu spoločnosti Continental ako nového hlavného partnera Tour de France, ktorým bude aspoň najbližších päť rokov. Značka Continental má tak prominentné miesto v posledných kilometroch každej etapy, ako aj na cieľovej čiare a pri odovzdávaní trofejí. Christian Prudhomme, riaditeľ Tour de France, navštívil závod spoločnosti Continental v Korbachu v máji tohto roku, aby si na vlastné oči pozrel výrobu značkových ručne vyrábaných pretekárskych galusiek. Dopad tejto návštevy na naše PR operácie je ešte stále citeľný.

Na asfalte sa medzitým stále objavujú známky nervozity v pelotóne, zatiaľ čo favoriti svoju formu dôsledne taja. Jednotlivé tímy si hýčkajú svojich kandidátov na víťazstvo v celkovej kvalifikácii, doslova ich držia v závetrí a zo všetkých síl sa snažia ich bezpečne dostať cez úvodné konflikty. Pritom už v prvých dňoch tohtoročnej Tour sa členom až šiestich tímov, ktoré znova pretekajú na galuskách značky Continental, podarilo zapísať do histórie súťaže. Dvaja jazdci tímu Ineos, ktorí sa často skloňujú ako top favoriti, víťaz Tour z roku 2018 Geraint Thomas a jeho tímový kolega Egan Bernal, sú v súčasnosti na šiestom, resp. siedmom mieste v celkovej kvalifikácii, pričom Bernal má stratu 40 sekúnd a Thomas 45 sekúnd za celkovým lídrom Julianom Alaphilippom z Francúzska, ktorý zvíťazil v 3. etape v Epernay.

Zatiaľ čo britský tím Ineos a španielsky tím Movistar so svojou hviezdou a jedným z kandidátov na celkové víťazstvo Nairom Quintanom nepochybne odkryjú svoje karty v horách vo Vosges, ostatné tímy, ktoré jazdia na galuskách Continental, sa už umiestnili na popredných miestach v úvodných etapách. Michael Matthews z nemeckého tímu Sunweb bojuje so špičkovým šprintérom Petrom Saganom z ďalšieho nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. Matthews je vo všeobecnosti považovaný za jedného z hlavných súperov slovenského pretekára, ktorý sa v tohtoročnej Tour zameriava najmä na získanie vytúženého siedmeho zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra. V súčasnosti je Matthews v šprintérskom rebríčku na druhom mieste za Saganom a Sonny Colbrelli, ktorého tím Bahrajn-Merida tiež preteká na galuskách spoločnosti Continental, je za ním na treťom mieste.

Pretekári majú teda za sebou vinohradmi posiate kopce regiónu Champagne a teraz smerujú do Vosges, kde sa otvára úplne iná kapitola Tour. A napätie rastie...