Pneumatiky Continental sú veľmi úspešné na trhu prvej výbavy (OE)

27/06/2019

• Výrobca pneumatík z Nemecka dodáva pneumatiky pre jedno z troch nových automobilov v Európe
  • Pre deväť z desiatich najlepšie predávaných automobilov v Európe je schválené používanie pneumatík Continental
  • Pneumatiky Continental používajú aj športové automobily, luxusné modely a elektromobily

Spoločnosť Continental je jedným z najväčších dodávateľov pneumatík pre výrobcov vozidiel. Približne tretina nových automobilov v Európe má obuté pneumatiky tejto nemeckej spoločnosti z Hannoveru. A pokiaľ ide o najlepšie predávané európske automobily, ako VW Golf, Renault Clio a Ford Fiesta, výrobcovia schválili použitie pneumatík Continental u deviatich z desiatich modelov. Výrobky spoločnosti sú obľúbené aj u výrobcov športových automobilov a superšportov, ako Porsche, Maserati a AMG. Na pneumatikách Continental jazdia vozidlá Rolls Royce a Maybach, ale na výrobky spoločnosti určené na kontakt automobilu s vozovkou sa spoliehajú aj výrobcovia elektromobilov Audi, Tesla a Renault. Zoznam zákazníkov spoločnosti Continental sa neobmedzuje len na európskych výrobcov. S odbornými znalosťami vyplývajúcimi z vývoja v Nemecku sú veľmi spokojní aj ázijskí výrobcovia, ako je napríklad spoločnosť Hyundai.

Spoločnosť Continental práve získala ďalšie schválenia pre pneumatiky OE od popredných európskych výrobcov vozidiel a na jej letných a zimných pneumatikách jazdia aj modely Audi e-tron a Q8/SQ8. Tento príklad nasleduje aj spoločnosť BMW a do pneumatík Continental obúva aj svoje modely X7, X3M, X3 a Z4. Rolls Royce Cullinan vychádza z továrne na pneumatikách vyvinutých vývojovým oddelením z Hannoveru (Stöcken), a na skúsenosti inžinierov zo spoločnosti Continental sa teraz v prípade zimných pneumatík spolieha aj značka Porsche.

Dôvodmi vysokého uznania letných, zimných a celoročných pneumatík sú vysoká odbornosť a skúsenosti, ktoré inžinieri zo spoločnosti Continental získali pri vývoji OE pneumatík. V dôsledku toho sú výrobky samostatne prispôsobené požiadavkám každého výrobcu vozidiel, aby presne dosahovali ďalšie požadované parametre – ako napríklad dokonalé jazdné vlastnosti v prípade značiek Porsche alebo M-BMW, maximálne pohodlie aj pri vysokej rýchlosti pri značke Rolls Royce a veľmi nízky valivý odpor pri elektromobiloch. Jedno kolo vývoja často nepostačuje. Prototypy sa v spolupráci s výrobcami vozidiel vyvíjajú a testujú dovtedy, pokiaľ sa nepodarí pneumatiku úplne prispôsobiť požiadavkám. Na takýchto pneumatikách sa tiež nachádzajú špeciálne identifikátory, aby sa zabezpečilo ich nasadenie na správne vozidlo. Napríklad identifikátor „MO“ označuje pneumatiky pre Mercedes, zatiaľ čo výrobky pre BMW sú označené hviezdičkou (*).

Dôvodom tejto vysoko úspešnej spolupráce s výrobcami vozidiel sú dlhoročné skúsenosti inžinierov zo spoločnosti Continental a zapojenie kolegov z iných divízií. Spolupráca s odborníkmi na brzdy a podvozky z divízie podvozkov a bezpečnosti zaisťuje synergie, ktoré nedokáže poskytnúť žiadny iný výrobca pneumatík. Vývoj výrobkov OE súčasne pomáha inžinierom vopred rozpoznať nové trendy v odvetví a prispôsobiť sa im. Dochádza tak ku klasickej situácii výhodnej pre obe strany, ktorá navyše prináša spokojných zákazníkov pre obchod s pneumatikami. Ako ukazujú skúsenosti, pri výbere náhradných pneumatík si majitelia automobilov kupujú rovnaký model, s akým bolo ich vozidlo pôvodne dodané.