Prieskum Continental: Slováci sú dôslední, pred dlhšími cestami si kontrolujú vozidlo aj pneumatiky

03/04/2019

• Prieskum realizovaný agentúrou STEM / MARK* zisťoval ako Slováci pripravujú svoje vozidlá na dlhšie cesty, skúmal tiež vzťah Slovákov k cyklistike a najznámejším cyklistickým pretekom Tour de France. Spolu zozbieral informácie od 500 respondentov z celého Slovenska
  • Slovenskí vodiči pred dlhšími cestami najčastejšie kontrolujú technický stav vozidla a pneumatík. Pri pneumatikách sa zameriavajú na ich viditeľné poškodenia, správne nahustenie, rovnomernosť opotrebenia, správnu hĺbku dezénu a stav rezervnej pneumatiky
  • Pri dlhších cestách vodiči kladú dôraz na spotrebu vozidla, tú môžu do veľkej miery ovplyvniť aj pneumatiky. V prieskume nie všetci opýtaní správne uviedli, že na spotrebu vozidla má najväčší vplyv valivý odpor

Prvé slnečné dni nám pripomínajú blížiace sa leto a s ním aj plány na oddych. Aj motoristi vtedy mieria na dlhšie trasy či už sa tak deje počas tradičných dovoleniek, dobrodružných  roadtripov, alebo napríklad aj v prípade výletov za cyklistikou. Aktuálny prieskum spoločnosti Continental zisťoval ako na ne zvyknú Slováci pripravovať svoje vozidlá. Keďže Continental je jedným z piatich hlavných partnerov najznámejších cyklistických pretekov Tour de France, v prieskume sa zaujímal aj o vzťah Slovákov k cyklistike a spomínaným pretekom.

Slováci a cyklistika

Slováci veľmi radi jazdia na bicykli, až 80 % opýtaných uviedlo, že zvykne jazdiť na bicykli často, alebo aspoň občas. Podľa prieskumu je práve cyklistika hneď po hokeji pre nich druhým najsympatickejším športom. Dôkazom je aj fenomén Petra Sagana a obrovská popularita pretekov Tour de France. Priame prenosy alebo výsledky jednotlivých etáp zvyknú aktívne sledovať skoro dve tretiny opýtaných. Niektorí fanúšikovia dokonca preteky navštívili aj osobne a 16 % respondentov prieskumu by takýto výlet rado podniklo.

Príprava na dlhé cesty

Pred jazdou na dlhšie vzdialenosti zvyknú vodiči na Slovensku podľa prieskumu dôkladne skontrolovať svoje auto a nezabúdajú ani na stav pneumatík. Najčastejšie sledovaným parametrom je optická kontrola poškodenia pneumatiky (80 % opýtaných), nasleduje správne nahustenie v závislosti od zaťaženia (74 %), rovnomernosť opotrebenia (61 %), správna hĺbka dezénu (56 %) a stav rezervnej pneumatiky (52 %).

„Prípravu vozidla pred dlhšími cestami netreba podceniť. Sme radi, že slovenskí vodiči zvyknú kontrolovať nielen technický stav svojho vozidla, ale nezabúdajú ani na stav pneumatík. Takýmto zodpovedným prístupom zvýšia bezpečnosť seba aj všetkých účastníkov cestnej premávky,“ hovorí Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Pneumatiky a spotreba vozidla

Práve pri jazdách na dlhšie trate si vodiči potrpia na čo najnižšiu spotrebu. Nie všetci z nich však vedia, že okrem technických dispozícií vozidla môžu spotrebu ovplyvniť aj pneumatiky. Podľa respondentov majú v rámci vlastností pneumatík najčastejšie na spotrebu vplyv: valivý odpor (54 % opýtaných), dezén pneumatiky (40 %) či priľnavosť (37 %).

„Vhodný typ pneumatík a ich správne nahustenie vedia preukázateľne znížiť spotrebu vozidla, zákazníci by sa pri ich výbere mali riadiť technickými parametrami daného automobilu. Okrem toho má však na zníženie spotreby priamy vplyv aj valivý odpor pneumatiky, teda odpor vzduchu pri rotácii a deformácie pneumatík. Technicky ide o stratu energie v dôsledku tepla, ku ktorému dochádza pri deformácii pneumatiky,“ vysvetľuje Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Otázku nižšej spotreby vozidla aktuálne rieši aj novinka značky Continental pneumatika  EcoContact™ 6, zo série navrhnutej špeciálne pre motoristov, ktorí jazdia dlhšie vzdialenosti a dbajú na spotrebu paliva ako aj na životné prostredie. Vývojári sa pri pneumatike zamerali na dosiahnutie čo najviac vyvážených vlastností: oproti predchodkyni pneumatike ContiEcoContact™ 5 pri novej EcoContact™ 6 vylepšili valivý odpor pneumatiky o 15 %, skrátili brzdnú dráhu na mokru o 6 %, zlepšili priľnavosť a ovládateľnosť vozidla o 17 % a zvýšili tiež kilometrový výkon o 20 %. Vďaka inovovanej zmesi Green Chili 2.0TM sa podarilo znížiť emisie CO2 ako aj spotrebu vozidla. Vďaka tomu má pneumatika aj najlepšie hodnoty EÚ štítku – ako valivý odpor, tak brzdy na mokrej vozovke s hodnotami A/A.

* Prieskum agentúry STEM / MARK, zadaný spoločnosťou Continental Barum s.r.o., vykonaný v období 19. - 27. 2. 2019 na 500 respondentoch zo Slovenska vo veku 18 - 70 rokov.