5 tipov ako vybrať správne pneumatiky

07/02/2019
  • V nedávnom prieskume spoločnosti Continental označilo 52% opýtaných ako najdôležitejší parameter pri výbere pneumatík vlastnú skúsenosť. Viete ako vybrať tie správne plášte pre svoje vozidlo?
  • Nesprávne zvolené pneumatiky môžu výrazne zhoršiť jazdné vlastnosti vozidla a ovplyvniť bezpečnosť jazdy
  • Ak sa budete držať niekoľkých základných pravidiel a zohľadníte kde a kedy zvyknete jazdiť, prípadne koľko prostriedkov môžete do nákupu plášťov investovať, vyberiete vždy to správne obutie

​Pneumatiky sú jedinou súčasťou vozidla, ktorá je v kontakte s vozovkou. Je teda logické, že plášte výrazne ovplyvňujú jazdné vlastnosti vozidla, ako aj pohodlie a komfort cestujúcich. V neposlednom rade majú vplyv aj na samotnú spotrebu pohonných hmôt. Z týchto dôvodov by sme nemali ich výber podceňovať. Ale ako spoznať, ktoré pneumatiky sú tie správne? Skúste sa držať niekoľkých rád, ktoré ponúka Continental.

Už teraz, na sklonku zimnej sezóny, by mal každý motorista skontrolovať letné pneumatiky, ktoré plánuje v apríli použiť pri prezúvaní svojho vozidla. Legislatíva hovorí jasne: letné pneumatiky by mali mať zostatkovú hĺbku dezénu minimálne 1,6 milimetra. Ak majú dezén pod hranicou troch milimetrov alebo sú na bočniciach hlboké šrámy spôsobené napríklad nabehnutím na obrubník, mal by spozornieť a zvážiť ich výmenu. Pri používaní letných pneumatík s hĺbkou dezénu menšou ako tri milimetre odporúča Continental obozretnosť, a to hlavne z dôvodu bezpečnosti pri jazde vyššou rýchlosťou a brzdení na mokrej vozovke. Nižšia hĺbka vzorky totiž na mokre znamená nielen vyššie riziko vzniku aquaplaningu, ale aj dlhšiu brzdnú dráhu. S tým je následne potrebné pri jazde počítať.

1. Dodržujte údaje z technického preukazu

Z veľkého technického preukazu zistíte doporučené rozmery pneumatík a ráfikov pre vaše vozidlo. Môžete si vybrať z rôznych veľkostí i šírok plášťov. Pri výbere šírky pneumatiky rozhodujú preferencie vodiča. Pre športovejšiu jazdu sa hodia širšie plášte na disku s väčším priemerom, tie lepšie držia v zákrutách. Užšie plášte s nižším priemerom ráfika naopak volia vodiči, ktorí preferujú ekonomickú jazdu. "V prípade, že chcete mať vozidlo obuté pneumatikami, ktoré nie sú uvedené v technickom preukaze, čaká vás dlhá cesta. Emisné normy sú čím ďalej tým komplikovanejšie a sprísňujú pravidlá pre zapísanie iných rozmerov pneumatík. Každopádne, vždy je potrebné, aby bolo použitie pneumatík pre vaše vozidlo schválené výrobcom. Ak tomu tak je, príslušný orgán by nemal mať problém dopísať daný rozmer do technického preukazu. Všeobecne platí určitá "liberálnosť" pri rýchlostnom a hmotnostnom indexe plášťa. Ten môže byť vyšší, ale nikdy nesmie byť nižší, ako máte uvedené v technickom preukaze," radí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Barum Continental s.r.o.

2. Rozlišujte dezén pneumatik

Výber správneho dezénu pneumatík neznamená iba zvoliť si medzi letnými, zimnými a prípadne celoročnými pneumatikami. Môžete zvoliť rozličnú konštrukciu dezénu, ktorá má vplyv na jazdné vlastnosti vozidla. Podľa štýlu jazdy si vyberte medzi symetrickou, asymetrickou alebo smerovou vzorkou. V prípade, že jazdíte prevažne v mestách na kratšie vzdialenosti, najlepšou voľbou je pneumatika so symetrickým dezénom. Asymetrický vzor sa hodí pre majiteľov vozidiel strednej a vyššej triedy s výkonnými motormi. Tieto plášte majú kratšiu brzdnú dráhu a lepšie bočné vedenie, preto sú vhodné pre športový štýl jazdy. Pneumatiky so smerovým dezénom dobre zaberajú v celej svojej ploche a lepšie tak odvádzajú vodu a sneh. Sú vhodné pre vodičov, ktorí často jazdia v teréne alebo v blate. Pri montáži plášťov s asymetrickým a smerovým dezénom dbajte na to, aby boli pneumatiky nasadené podľa inštrukcií na bočnici, pretože ich správna montáž výrazne ovplyvňuje jazdné vlastnosti auta.

3. Prejdite si EU štítok pneumatiky

Viete, že každá pneumatika je už niekoľko rokov povinne vybavená tzv. EÚ štítkom? Ten užívateľa informuje o vplyve plášťa na spotrebu, o priľnavosti na mokrej vozovke a miere vonkajšieho hluku, vydávaného počas jazdy. Pre každého vodiča je vhodný iný typ pneumatík. Ak jazdíte dlhé vzdialenosti po diaľnici a patríte k tým, ktorí striktne dodržiavajú rýchlosť, určite sa Vám budú hodiť pneumatiky s dobrou známkou za valivý odpor / spotrebu paliva. Naopak plášte s dobrou priľnavosťou na mokrom povrchu ocenia športovejší vodiči. Nespoliehajte sa však slepo iba na údaje zapísané na štítku pneumatík, pretože niektorí predajcovia sa snažia umelo zvýšiť predajnosť svojich plášťov vylepšením parametrov uvedených na štítku. Väčšinou to má negatívny dopad na ostatné vlastnosti a pneumatika je potom nevyvážená. Skutočné parametre si môžete overiť napríklad v množstve nezávislých testov v motoristických aj v iných magazínoch, ktoré pred sezónou pravidelne vychádzajú.

4. Nezabúdajte na vek pneumatík

Pri výbere nových pneumatík sa tiež môže stať, že narazíte na plášte, ktoré sú označené ako nové, ale podľa DOT kódu boli vyrobené už pred niekoľkými rokmi. "Starších" pneumatík sa nemusíte báť. Platí podmienka, že pri skladovaní nových plášťov je nutné dodržiavať správne podmienky (sucho, chlad, priestor bez priameho slnka, prievanu a pôsobenia ozónu), plášte tak vydržia ako nové dlhé roky. "V množstve interných testov, ktoré sme v uplynulých rokoch realizovali, sa potvrdilo, že bežný vodič nemôže rozpoznať rozdiel medzi novou pneumatikou a plášťom vyrobeným pred piatimi rokmi. Rozdiely sú tak minimálne, že ani profesionálni testovací jazdci rozdiel nezaregistrujú. Behúňová zmes moderných plášťov obsahuje činidlá s postupným uvoľňovaním, ktorá pneumatiku pri správnom skladovaní chráni minimálne po dobu 5 rokov,"  hovorí Aleš Langer.

5. Nerozhodujte se len podľa ceny

Snaha zohnať úplne najlacnejšie pneumatiky sa nemusí vyplatiť. Pneumatiky sú často lacné za nejakú "cenu" - a to väčšinou na úkor kvality. Majú teda horšie jazdné vlastnosti, dlhšiu brzdnú dráhu, horšie bočné vedenie a tiež menší kilometrový výkon, takže ich musíte častejšie meniť. "Cena by nemala byť hlavným kritériom, podľa ktorého spotrebitelia vyberajú pneumatiky, a náš výskum to potvrdzuje. Cena je pre opýtaných dôležitá, ale pri výbere pneumatík dajú hlavne na vlastnú alebo sprostredkovanú skúsenosť, napríklad od svojich známych. Ak skúsenosť chýba, sú dobrým pomocníkom práve nezávislé testy pneumatík," radí Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie marketing Barum Continental s.r.o.

* Štatistické údaje pochádzajú z prieskumu agentúry STEM / MARK, zadaného spoločnosťou Continental Barum s.r.o., realizovaného počas septembra 2018 na vzorke 500 vodičov starajúcich sa o výmenu pneumatík na svojom aute.