Tipy od Continentalu pre bezpečnú cestu na zimnú dovolenku bez pokút

28/11/2018

• Pred cestou do zahraničných lyžiarskych stredísk je dôležité nielen skontrolovať vozidlo po technickej stránke, ale sa aj zoznámiť s predpismi, týkajúcimi sa výbavy vozidla
  • To platí aj v prípade zimných pneumatík. Napríklad v Nemecku nemusia stačiť plášte s označením M + S, na Ukrajine je minimálna predpísaná hĺbka dezénu šesť milimetrov
  • Odlišne vyzerajú aj požiadavky na ďalšie vybavenie vozidla, lebo čo v jednej krajine odporúčajú, v druhej patrí do povinnej výbavy. V Rakúsku a v Taliansku, patriacich medzi najnavštevovanejšie zimné destinácie, sú napríklad v mnohých horských oblastiach snehové reťaze povinné

Continental prináša niekoľko tipov pre všetkých vodičov, ktorí počas zimy vyrazia autom na cesty do zahraničia. Základ predstavuje kontrola technického stavu vozidla vrátane batérie a hladiny prevádzkových kvapalín. Podmienkou bezpečnej jazdy však vždy zostáva aj voľba správnych pneumatík. V európskych krajinách bohužiaľ neplatí jednotná legislatíva, upravujúce použitie zimných plášťov, a bez správneho obutia by vám mohla hroziť aj vysoká pokuta.

Na Slovensku platí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s hĺbkou dezénu minimálne 3 mm.

"Počas zimných mesiacov nebývajú na Slovensku vozovky vždy pokryté snehom či ľadom. Ľudia preto s výmenou pneumatík otáľajú, čo nie je dobré riešenie. Na zimné pneumatiky odporúčame prezúvať v čase, keď teploty dlhodobo neprekračujú 7 °C. Zimná pneumatika má rozdielne zloženie a je konštruovaná na jazdu v nižších teplotách, kedy má lepšie jazdné vlastnosti a kratšiu brzdnú dráhu ako pneumatika letná," hovorí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Zimné pneumatiky v obľúbených zahraničných destináciách*

Najčastejšie navštevovanou destináciou slovenských motoristov pre zimnú dovolenku zostáva Rakúsko. Tu je zimné obutie vozidla povinné od 1. novembra do 15. apríla a rovnako ako u nás záleží na vonkajších podmienkach alebo dopravnom značení.

Druhou najpopulárnejšou lokalitou, kam Slováci vyrážajú za zimnými radovánkami, je Taliansko. Tu sa nariadenie ohľadom použitia zimných pneumatík líši podľa regiónu. V oblasti Val d'Aosta, na švajčiarsko-francúzskych hraniciach, sú zimné plášte povinné od 15. októbra do 15. apríla. V ostatných regiónoch sa začína sezóna 1. novembra. Zimné plášte musia mať vzorku s hĺbkou minimálne 4 milimetre, čo platí aj mimo zimného obdobia. Nie je teda možné v lete "dojazďovať" zimné pneumatiky na 1,6 mm, ako to zvyknú robiť niektorí slovenskí vodiči.

Pozor si dajte od tohto roku v Nemecku, kde platia nové pravidlá značenia pneumatík. Ich použitie je rovnako ako u nás povinné, nestačí však mať plášte označené M + S (Mud + Snow). Pneumatiky musia byť po novom označené tzv. Alpským symbolom - snehové vločky v horskom masíve. Táto povinnosť platí pri pneumatikách vyrobených v roku 2018 a novších. Vek pneumatík si ľahko overíte podľa štvormiestnej - tzv. DOT - na bočnici plášťa.

Viete, že? Najväčšiu hĺbku dezénu pri zimných pneumatikách potrebujete na Ukrajine: minimálne šesť milimetrov. Rovnakú hodnotu vzorky potrebujete aj v Macedónsku pri jazde vo vozidle s pohonom všetkých štyroch kolies.

Pri kontrole pneumatík nezabudnite tiež na tlak. V nedávnom prieskume spoločnosti Continental viac ako 63% vodičov priznalo, že tlak pneumatík nekontrolujú vôbec alebo len náhodne. Pritom správne nahustenie je veľmi dôležité, obzvlášť pred dlhou cestou. "Na nesprávne nahustených pneumatikách sa vozidlo horšie ovláda a má dlhšiu brzdnú dráhu. Naviac sa nesprávny tlak prejavuje aj na spotrebe, ktorá sa v dôsledku vyššieho valivého odporu výrazne dvíha," dopĺňa Aleš Langer.

Zimná výbava vozidla

Pneumatikami sa zimné obdobie len začína a je dobré auto doplniť aj o ďalšiu výbavu. Medzi to najdôležitejšie patria snehové reťaze. Podobne ako na Slovensku i v zahraničí platí ich použitie na označených úsekoch za povinné a v horských oblastiach v Rakúsku, vo Švajčiarsku, vo Francúzsku alebo v Taliansku sa bez nich prakticky nezaobídete. Ak vojdete na vozovku bez snehových reťazí v úseku, kde sú povinné, vystavujete sa riziku vysokej pokuty. Tá môže hroziť aj v prípade použitia tekutých snehových reťazí, ktoré nie sú v niektorých krajinách tolerované.

"Snehové reťaze si zaobstarajte podľa rozmeru pneumatík a typu pohonu, pretože musia byť nasadené na kolesách hnacej nápravy. Pri voľbe zlého rozmeru reťazí sa môže stať, že nebudete mať dostatočný záber a zapadnete. Uvoľnený reťaz môže tiež poškodiť bicykel alebo automobil," varuje Aleš Langer.

Úplnú nutnosť predstavuje použitie nemrznúcej zmesi do ostrekovačov, ktorá je navyše napríklad v Nemecku v zimných mesiacoch súčasťou povinnej výbavy. Pribaľte si aj škrabku a metlu, pretože u nás aj v niektorých okolitých štátoch hrozí pokuta, ak na cestu vyjdete so snehovou "čapicou" na svojom voze. Hodí sa vám aj rozmrazovač na zamrznuté zámky a gumové tesnenia. Zabaľte si tiež dostatočný počet reflexných viest, pretože napríklad v Poľsku a vo Francúzsku sú povinné pre každého cestujúceho vo vozidle.

*Zdroj informácií: ÚAMK SR