Prieskum: na slovenských cestách jazdia vodiči s viac opotrebovanými pneumatikami ako v Česku

18/06/2018
  • Počas prieskumu, ktorý bol súčasťou kampane Continental Vision Zero Roadshow, s dlhodobým cieľom znížiť nehodovosť na cestách na nulu, boli zozbierané dáta z 1 635 vozidiel v 15 mestách na Slovensku a v Českej republike

• Na Slovensku jazdí, nelichotivo, päťkrát viac vodičov s hĺbkou dezénu pod 1,6 mm, ako v susednej Českej republike. Jazda na pneumatikách s takýmto dezénom môže byť riskantná

• Po zime mali najviac ojazdené pneumatiky vodiči v Banskobystrickom kraji, najmenej vodiči Bratislavského kraja. Dezén s hĺbkou 3 mm a menej malo v Banskej Bystrici necelých 10 % vozidiel, v Bratislave to bolo len niečo vyše 1 %

V apríli bol na Slovensku a v Českej republike realizovaný jedinečný prieskum. Uskutočnil sa v rámci kampane Continental Vision Zero Roadshow, ktorá je v súlade s dlhodobou víziou značky Continental znížiť nehodovosť na cestách až na nulu. Celkovo sa podarilo zmerať hĺbku dezénu na pneumatikách až 1 635 vozidiel, z toho 723 v SR a 912 v ČR.

Cieľom terénneho prieskumu kampane Continental Vision Zero Roadshow bolo zistiť, v akom stave sú pneumatiky vozidiel na slovenských a českých cestách. Prieskum prebiehal počas apríla v piatich mestách na Slovensku (Považská Bystrica, Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Prešov), kde bol jeho odborným garantom BECEP (Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR). V Českej republike bol realizovaný v desiatich mestách (Hradec Králové, Pardubice, Praha, Liberec, Ústí nad Labem, Plzeň, České Budějovice, Brno, Olomouc a Ostrava), tu pod odborným dohľadom BESIP-u (Oddelenia Ministerstva dopravy ČR koordinujúceho bezpečnosť cestnej premávky).

Pneumatiky s 1,6 mm dezénom

Nelichotivé prvenstvo dosiahlo Slovensko v počte vozidiel s pneumatikami, na ktorých bola nameraná hĺbka dezénu, pre letné pneumatiky zákonom stanovených, 1,6 mm alebo menej. Prieskum na Slovensku odhalil desať takýchto vozidiel. V Českej republike boli zaznamenané len dve. „Dostatočná hĺbka dezénu je základom bezpečnej jazdy.  Na pneumatikách s dezénom opotrebovaným na alebo pod 1,6 mm sa v mnohých faktoroch stáva riskantnejšou a preto vodičom neodporúčame čakať, kým sa priblíži až k minimálnemu zákonom povolenému limitu 1,6 mm, alebo dokonca ešte menej,“ uvádza Juraj Ižvolt, šéf divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Kde majú vodiči najviac ojazdené pneumatiky?

Počas tohtoročnej zimy najviac ojazdili pneumatiky na svojich vozidlách vodiči v Banskobystrickom kraji. Takmer 10 % z nich tu jazdí na zimných pneumatikách s dezénom pod 3 mm, čo predstavuje minimálnu zákonom stanovenú hĺbku dezénu pre zimné pneumatiky v SR. Najmenej takýchto vozidiel bolo nameraných v Bratislavskom kraji, a to len niečo vyše 1 %. Celkovo bolo na Slovensku zaznamenaných 25 vozidiel s hĺbkou dezénu pod 3 mm, čo predstavuje 11 % zo všetkých slovenských zmeraných vozidiel so zimnými pneumatikami. V susednej Českej republike je situácia podobná. Hodnotu 4 mm a menej (čo je minimálna zákonom stanovená hĺbka dezénu pre zimné pneumatiky v ČR), malo 15 % z meraných vozidiel so zimnými pneumatikami.

Vodiči často riskujú

Prieskum ukázal, že vodiči často zvyknú zimné pneumatiky s dezénom pod 3 mm dojazdiť počas leta, avšak ich vlastnosti sa výrazne líšia od nových letných pneumatík.

„Priemerná brzdná dráha zimnej pneumatiky s dezénom 3 mm na suchej vozovke je 39,3 m a na mokrej až 87,9 m. Pri brzdení na mokrej vozovke je brzdná dráha ojazdených zimných pneumatík v porovnaní s novými letnými dlhšia až o 20 metrov a oproti opotrebovaným letným pneumatikám dlhšia o cca 10 m.“ hovorí Juraj Ižvolt.

Okrem toho je takéto riešenie spojené aj s horším bočným vedením, zvýšenou spotrebou a hlučnosťou. Vodiči by ho preto mali dôkladne zvážiť.

Opotrebovanie pneumatík na prednej a zadnej náprave

Prieskum skúmal aj mieru opotrebovania pneumatík prednej a zadnej nápravy. Výsledky ukázali, že dezén sa zvykne ojazdiť približne rovnako, zaznamenaný bol len veľmi malý rozdiel. Rovnako v SR aj ČR bol podiel ojazdenejšej vzorky na prednej náprave 48 %, na zadnej 52 %. Najväčší nameraný rozdiel v hĺbke dezénu medzi prednými a zadnými pneumatikami bol na Slovensku 9 mm. V Čechách o niečo menej, a to necelých 6 mm.

O stratégii Vision Zero

Stav pneumatík je teda jedným zo základných kameňov bezpečnosti cestnej premávky a jedným z najdôležitejších prvkov stratégie Vision Zero. Spoločnosť Continental si v nej za cieľ vytýčila zabrániť v konečnom dôsledku nehodám na cestách. V stratégii sa spája výnimočná kombinácia expertízy v oblasti vývoja a výroby pneumatík aj ďalších automobilových súčiastok, ktoré sú za bezpečnosť zodpovedné. Príkladom sú komponenty brzdových systémov alebo čidlá jazdných asistentov.