Continental vybuduje laboratórium pre výskum kaučuku Taraxagum

06/04/2017
  • Výrobca získa parcelu v priemyselnom parku Lilienthalring

• Po udelení stavebného povolenia sa postupne bude realizovať plán pôdorysu

• Spoločnosť už prijala riaditeľa pracoviska a poľnohospodárskeho koordinátora z okolia regiónu Anklam, Nemecko

Burkhardt Köller

V minulom týždni medzinárodný výrobca pneumatík, spoločnosť Continental, predložila svoje dlhodobé plány na pracovisko Taraxagum Lab Anklam mestskej rade mesta Anklam. Všetky predložené plány boli v princípe schválené, pričom projekt spoločnosti si získal širokú podporu. V ďalších krokoch spoločnosť Continental obstará pozemok o rozlohe približne 30 000 m² nachádzajúci sa v priemyselnom parku Lilienthalring, získa stavebné povolenie od mesta Anklam a postaví prvú budovu. „Mimoriadne nás teší schválenie dlhodobých plánov v rámci nášho projektu zo strany mestskej rady,“ povedal Burkhardt Köller, predseda správnej rady spoločnosti Continental Reifen Deutschland GmbH. „Ďalšie kroky nášho projektu pracoviska Taraxagum Lab Anklam, ktoré budeme realizovať postupne, sú jasne vymedzené. Ako sme informovali v auguste 2016, v priebehu nasledujúcich piatich rokov plánujeme investovať 35 miliónov eur do ďalšieho rozvoja procesov výroby gumy, ktoré v súčasnosti fungujú iba v rozsahu laboratórnych podmienok, a ich transformovania v priemyselnom meradle. Ide tu takpovediac o prechod z gramov na kilogramy a z kilogramov na tony. Vzhľadom k tomu, že to pre nás predstavuje značné podnikateľské riziko, veľmi vítame ochotu mestskej rady mesta Anklam predať nám vybraný pozemok za symbolickú cenu jedno euro.“

Koncept Taraxagum laboratórium Anklam

Dr. Andreas Topp, vedúci pre vývoj materiálov a procesov a industrializáciu v rámci segmentu pneumatík v spoločnosti Continental

„Do roku 2021 plánujeme postupne zvyšovať počet zamestnancov pracoviska Taraxagum Lab v Anklame na viac ako 20,“ dodal Dr. Andreas Topp, ktorý má na starosti vývoj materiálov a procesov, ako aj industrializáciu v rámci segmentu pneumatík v spoločnosti Continental. „Zároveň mienime rozšíriť plochu využívanej pôdy z 15 hektárov v súčasnosti na 800 hektárov, aby sa zvýšila jej výťažnosť suroviny na množstvo merateľné v tonách. Angažovanie nového riaditeľa pracoviska a poľnohospodárskeho koordinátora z regiónu v okolí Anklamu je takisto dôkazom, že tu máme dokonalé podmienky, a to nie len z pohľadu dostupnosti poľnohospodárskej pôdy. Pokiaľ sa nám podarí zrealizovať nasledujúce kroky projektu podľa plánu, spoločne s mestom Anklam budeme mať pred sebou priaznivú budúcnosť nášho pracoviska Taraxagum Lab Anklam. Zároveň sme presvedčení, že veľký záujem verejnosti, ktorý tento projekt počas uplynulých rokov vzbudil, bude pretrvávať aj v budúcnosti.“

V uplynulých rokoch spoločnosť Continental a jej partneri na tomto projekte, Fraunhoferov inštitút molekulárnej biológie a aplikovanej ekológie IME, detašované pracovisko v Münsteri, Inštitút Juliusa Kühna v Quedlinburgu a pestovateľská firma ESKUSA so sídlom v Parkstättene, už získali za projekt Taraxagum tri ocenenia. Tieto ocenenia sú dôkazom, že aj externí odborníci považujú industrializáciu prírodnej gumy z korienkov púpav za mimoriadne sľubný počin. V mene partnerov na projekte Taraxagum spoločnosť Continental nedávno získala v rámci medzinárodného veľtrhu Automechanika ocenenie za inovácie v roku 2016 . V roku 2015 získali spoločnosť Continental a Fraunhoferov inštitút molekulárnej biológie a aplikovanej ekológie IME prestížnu cenu Josepha Fraunhofera a v roku 2014 projekt dostal ocenenie GreenTec Award.

Štart

Všetky informácie o projekte Taraxagum sú k dispozícii na adrese www.taraxagum.com.