Bližšie k nulovej nehodovosti: So silným partnerom a kľúčovými technológiami ESC a ABS

22/05/2017
  • Spolupráca koncernu Continental s nemeckým autoklubom ADAC poskytne výrazný impulz k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách.
  • Partnerstvo popredného výrobcu pneumatík s odborníkmi z prestížnej motoristickej organizácie umožní predviesť, ako technológie na predchádzanie nehodám prispievajú k dlhodobému cieľu Vision Zero.
  • ESC a ABS – dve kľúčové technológie pre bezpečnosť jazdy, ktoré Continental priebežne vyvíja a optimalizuje viac ako 30 rokov.

Predstavte si svet bez dopravných nehôd či úmrtí na cestách. Taká je dlhodobá vízia spoločnosti Continental v oblasti bezpečnosti v cestnej premávke známa ako Vision Zero. K naplneniu tohto ambiciózneho cieľa Continental vyvíja rôzne aktivity a spája svoje sily s lídrami vo viacerých odvetviach. Jedným z nich je aj prestížny nemecký autoklub ADAC, s ktorým Continental uzavrel zmluvu o spolupráci s cieľom zvýšiť bezpečnosť na cestách.

„Všetky naše aktivity smerujú k naplneniu dlhodobej vízie Vision Zero, teda nulovej nehodovosti v cestnej premávke. Kompetencia koncernu Continental nám umožňuje udávať smer v tejto oblasti, keďže môžeme dokonale prepájať vývoj technológií tak v oblasti pneumatík, ako aj v automotive. Neustály vývoj a optimalizácia technológií akými sú ABS a ESC, v kombinácii s našou znalosťou pneumatík, sú tou správnou cestou,“ hovorí Juraj Ižvolt, šéf divízie Marketing v Continental Barum s.r.o.

ESC a ABS – dve technológie pre bezpečnú jazdu od Continentalu

Pred desiatimi rokmi boli automobily, vybavené ABS a ESC, považované za niečo nadštandardné a luxusné, niekedy až zbytočné. Doba však dala používaniu týchto systémov jednoznačne zelenú a dnes je ESC u nových automobilov v EÚ povinné, o ABS nehovoriac. ESC sa považuje za najdôležitejšie vylepšenie v bezpečnosti automobilov v dnešnej dobe a rozširuje funkčnosť ABS monitoringom a nastavením rozloženia brzdnej sily, a tým aj jazdnej stability.

ABS zabráni tomu, aby auto išlo do šmyku pri razantnom brzdení, kombináciou silného a prerušovaného brzdenia. Nie je prekvapením, tak ako pri iných technológiách, aj  pri vývoji ABS boli inšpiráciou profesionálni automobiloví pretekári, ktorí využívali kombináciu razantného a prerušovaného brzdenia.

Spoločnosť Continental viac ako 30 rokov priebežne vyvíja a optimalizuje ABS a ESC  technológie v spolupráci s tými najlepšími jazdcami. Takmer 700 testovacích jazdcov dvanástich národností doteraz najazdilo viac ako 2,8 milióna testovacích kilometrov na tratiach Continentalu. Spolu absolvovali viac ako 12 800 manévrov na 8 typoch povrchov. Táto aktivita je výrazným príspevkom koncernu Continetal k napĺňaniu cieľa Vision Zero.

Continental uvádza všetky aktivity súvisiace s programom Vision Zero na stránkach  www.VisionZeroWorld.com a http://www.continental-pneumatiky.sk/osobne/tlacovy-servis/tlacove-spravy/visionzero