Projekt „Taraxagum" spoločnosti Continental získal ocenenia na veľtrhu Automechanika 2016

14/09/2016

WinterContact TS 850 P Taraxagum

• Pneumatiky vyrobené z gumy z púpavy („Taraxagum“) získali cenu na medzinárodnom obchodnom veľtrhu.
  • Spoločnosť Continental prezentuje na veľtrhu Automechanika prototypy pneumatík vyrobených z ruskej gumy z púpavy.

Spoločnosti Continental boli obe ceny Innovation Award a Green Award udelené na medzinárodnom obchodnom veľtrhu Automechanika 2016 za jej projekt „Taraxagum – pneumatiky z gumy z púpavy“. Týmito cenami uznali odborníci na obchodnom veľtrhu zameranom na služby v oblasti automobilového priemyslu výskumnú a vývojovú prácu spoločnosti so sídlom v Hanoveri, ktorá má dlhodobé plány týkajúce sa výroby časti gumy používanej na výrobu jej pneumatík aj ostatných produktov z gumy z koreňov púpavy. Pestovaním ruskej odrody púpavy bližšie k výrobnému závodu Continental sa skrátia vzdialenosti, na ktoré je potrebné dopravovať gumu, a dôjde k významnému zníženiu výsledných emisií CO2. Vďaka tomu spoločnosť Continental dúfa, že bude aj menej závislá od vývoja na globálnom trhu s gumou.

„Sme potešení, že môžeme prijať tieto vyznamenania,“ hovorí Maria Hanczuch z Continental Business Development pre obchodnú jednotku Passenger and Light Truck Tires, ktorá bola vo Frankfurte prevziať cenu. „Náš projekt Taraxagum predstavuje jeden aspekt vývoja materiálu vo vzťahu k pneumatikám v budúcnosti. Pracujeme aj na zlepšovaní technického vyhotovenia našich produktov a na tom, aby zmes na výrobu pneumatík a jej výrobný proces boli významne trvalo udržateľnejšie.“

Maria Hanczuch a Klaus Engelhart (obaja zo spoločnosti Continental) na odovzdávaní ocenenia

1

Spoločnosť Continental začala pracovať na vývoji „Taraxagum“ už takmer pred piatimi rokmi v spolupráci s inštitútom IME Fraunhofer Institute v Mníchove, Julius Kühn Institute, Quedlinburg a expertom v šľachtení rastlín ESKUSA, Parkstetten. Ruská odroda púpavy bola vypestovaná spôsobom umožňujúcim jej dlhodobú produkciu v podobných množstvách na hektár ako tradičný kaučukovník „Hevea brasiliensis“ z tropického pásma. Spoločnosť Continental vyvinula aj nové výrobné metódy, ktoré umožňujú extrakciu prírodného kaučuku požadovaného na výrobu pneumatík a iných produktov z gumy z kaučukového mlieka rastliny.

Prvotné šarže boli použité na výrobu zimných pneumatík pre osobné automobily, pneumatík pre úžitkové vozidlá a držiaky motora s využitím gumy „Taraxagum. Testy, ktoré prebiehali na vlastnom testovacom pracovisku korporácie, dokazujú, že guma z púpavy ponúka rovnaký výkon ako tradične extrahovaný prírodný kaučuk v ekvivalentných štandardných produktoch. Rastliny je možné pestovať aj v severnej a západnej Európe, čím sa dá vyhnúť dlhým prepravným trasám. Tieto trasy predtým museli pokryť vzdialenosť od „kaučukového pásma“ v tropických 30 stupňoch severne a južne od rovníka. To má za následok ušetrenie hodnotných zdrojov a zníženie emisií CO2. Spoločnosť Continental nedávno oznámila výstavbu výskumného zariadenia v Anklame, Mecklenburg-Western Pomerania, na výrobu gumy z kaučukového mlieka z ruskej odrody púpavy a informovala o plánoch investovať približne 35 miliónov € do tejto novej lokality do roku 2021.

Inštitúty a spoločnosti zapojené do projektu už získali za dosiahnuté úspechy medzinárodne uznané ocenenia a ceny. Napríklad v roku 2014 bola projektu udelená cena „Green Tec Award“ a v roku 2015 dostal výskumný tím cenu Josepha von Fraunhofer z Fraunhofer Society.

Viac informácií je k dispozícii na www.taraxagum.com

Štart