Global NCAP odporúča povinný ESP v Brazílii

17/11/2015

Na dnešnom slávnostnom predstavení nového partnerstva Stop the Crash v hlavnom meste Brasilia organizácia Global NCAP vyzvala brazílsku vládu, aby životy zachraňujúci protišmykový systém elektronickej kontroly stability (ESC) vyhlásila za povinnú výbavu všetkých nových vozidiel. V roku 2014 Brazília vyhlásila antiblokovací systém (ABS) za štandardnú výbavu a organizácia Global NCAP je presvedčená, že podobné opatrenie by sa malo zaviesť aj v prípade ESC.

Systém ESC sa všeobecne považuje za najdôležitejší míľnik vo vývoji bezpečnosti vozidiel od vynálezu bezpečnostného pásu. Odhaduje sa, že v USA, kde je systém ESC povinný od roku 2012, zachránila táto technológia na predchádzanie nehodám viac ako 6000 životov.

Okrem USA je systém ESC povinný v Austrálii, Kanade, Európskej únii, Izraeli, Japonsku, na Novom Zélande, v Rusku, Južnej Kórei, Turecku a čoskoro bude aj v Argentíne.

Vo svojej nedávnej globálnej správe o stave bezpečnosti na cestách vyjadrila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) obavy, že globálni výrobcovia vozidiel, ktorí sú povinní nasadzovať systém ESC v krajinách s vysokými príjmami „môžu predávať rovnaký model na iných trhoch bez tejto život zachraňujúcej technológie, pokiaľ daná krajina neaplikuje smernicu o povinnom zavedení systému ESC“.

Aby sa zabránilo znižovaniu špecifikácie bezpečnostných technológií, WHO tvrdí, že systém ESC „by mal byť povinný pre všetky vozidlá“. Vzhľadom ku skutočnosti, že tento systém je účinný aj v úžitkových vozidlách (ako sú nákladné autá, autobusy a minibusy), WHO poznamenáva, že „táto technológia disponuje vo všetkých vozidlách, do ktorých ešte nie je globálne nainštalovaná, obrovským potenciálom zachraňovať životy v rámci celosvetového vozového parku.“

Nový výskum na objednávku organizácie Global NCAP odhalil, že ak by sa smernice OSN o bezpečnosti vozidiel vrátane povinného systému ESC začlenili do miestnej legislatívy, do roku 2030 by bolo možné zachrániť 34 000 životov obyvateľov Brazílie a predišlo by sa 350 000 závažným zraneniam.

David Ward, generálny tajomník organizácie Global NCAP a predseda partnerstva Stop the Crash, povedal: „Systém ESC je dôležitou technológiou, ktorá dokáže zachraňovať životy tým, že namiesto ochrany pasažierov v prípade nehody dokáže nehode úplne zabrániť. Náš najnovší prieskum preukázal, že v Brazílii by v prípade zavedenia povinného systému ESC a prijatia balíka iných smerníc OSN bolo možné predísť státisícom úmrtí a vážnych zranení. A preto Global NCAP odporúča, aby brazílska vláda nadviazala na svoje rozhodnutie z roku 2014, v rámci ktorého zaviedla povinný systém ABS, a urobila to isté v prípade systému ESC.“

Poznámka redakcie:

Partnerstvo #STOPTHECRASH pod vedením organizácie Global NCAP združuje spoločnosti ADAC, Autoliv, Bosch, Continental, Denso, Thatcham, ZF-TRW a nadáciu Toward Zero Foundation.

Všetky tieto spoločnosti sa svorne zaviazali propagovať vyspelé bezpečnostné technológie pre vozidlá v rámci podpory programov OSN Global Goals (globálne ciele) a Decade of Action for Road Safety (dekáda aktivít pre bezpečnosť na cestách).

Partnerstvo #STOPTHECRASH usporiada prezentáciu hlavných systémov na zabránenie zrážkam pre delegátov a zástupcov médií zúčastňujúcich sa na 2. svetovej konferencii o bezpečnosti na cestách pod záštitou brazílskej vlády dňa 17. novembra v hlavnom meste Brasilia.

Program živej prezentácie.

Viac informácií nájdete na webovej stránke kampane na adrese www.stopthecrash.org

Sledujte pravidelné aktualizácie súvisiace s kampaňou a zdieľajte správy na Twitteri  @stopthecrash

Regína Feiferlíková