Spoločnosť Continental v reakcii na nedávne udalosti vyzýva na účinný dohľad nad EÚ štítkom pre označovanie pneumatík

13/11/2015

Christian Koetz, vedúci segmentu náhradných pneumatík pre osobné a ľahké nákladné vozidlá pre región EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika)

• Test zimných pneumatík nemeckého motoristického klubu ADAC preukázal porušovanie klasifikácie štítka EU pre označovanie pneumatík
  • Bez systémov dohľadu nad trhom sú európski výrobcovia v nevýhode

V reakcii na nedávny vývoj situácie vyzýva medzinárodný výrobca pneumatík Continental na zlepšenie nedostatočného dohľadu nad trhom v Európe. Najnovší test zimných pneumatík uskutočnený nemeckým motoristickým klubom ADAC a spotrebiteľskou organizáciou Stiftung Warentest opäť veľmi zreteľne dokumentuje nedostatok účinného monitorovania dodržiavania súladu so zákonnými požiadavkami Európskej komisie a členských štátov EÚ. Pri testovaní menších pneumatík – 165/70 R 14 – v teste priľnavosti na mokrej vozovke dosiahla najlepšia pneumatika na trhu, ContiWinterContact TS 850, s klasifikáciou C v rámci štítka EU pre označovanie pneumatík brzdnú dráhu s dĺžkou 36,2 m, a to pri brzdení z rýchlosti 80 km/h až do zastavenia. Najhorší výsledok dosiahla importovaná pneumatika od ázijského výrobcu, ktorá takisto nesie označenie triedy C, pričom na zastavenie potrebovala hrôzostrašnú vzdialenosť 49,6 m.

„Tento extrémny príklad s rozdielom viac ako 13 metrov v rámci jednej kategórie označenia priľnavosti na mokrej vozovke nie je zďaleka prvým prípadom svojho druhu v odvetví pneumatík,“ povedal Christian Koetz, vedúci segmentu náhradných pneumatík pre osobné a ľahké nákladné vozidlá pre región EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) spoločnosti Continental a prezident Európskej asociácie výrobcov pneumatík a gumy ETRMA. „Je však najvyšší čas, aby si tieto hrubé porušenia pravidiel vyslúžili primerané sankcie a predstavovali tak odstrašujúci príklad. V opačnom prípade sa európska výroba pneumatík dostane podľa európskych právnych predpisov do značnej nevýhody, čo určite nie je zámerom zákonodarcov.”

Spoločnosť Continental opäť dôrazne žiada, aby Európska komisia a členské štáty EÚ namiesto neustáleho prijímania ďalších predpisov konečne zaviedli účinné systémy dohľadu nad trhom. „Aj v iných krajinách a oblastiach dochádza k nárastu počtu predpisov,“ dodal Koetz. „Tam sa však ich porušovanie stretáva so značnými sankciami, aby mali výrobcovia stály zdroj motivácie hrať naozaj podľa pravidiel.“

Regína Feiferlíková

Komunikácia s verejnosťou